1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Testa hälsan på högskolan – gratis

Vill du veta hur din kropp mår? Då kan du göra ett besök hos eleverna som studerar till sjuksköterska på Kristianstad högskola – gratis.
Kristianstad • Publicerad 11 september 2019
Emma Altenhammar testar blodtrycket med hjälp av Lina Behm som är universitetslektor i omvårdnad.
Emma Altenhammar testar blodtrycket med hjälp av Lina Behm som är universitetslektor i omvårdnad.Foto: Victor Lindstammer

Vem som helst komma på besök för att göra en hälsoprofil på Hälsopunkten. Du gör först ett besök för att göra olika tester. Då bokas ett besök till, för ett samtal om hälsan. Tiderna i september är redan fullbokade.

På torsdagen var det både öppet hus och invigning av Hälsopunkten. Det är elever som går fjärde terminen som öppnar Hälsopunkten för att få praktik. Hälsopunkten fungerar som en vårdmottagning, personalen har tystnadsplikt.

– Vi har ett samtal med varje besökare, vilken motivation hade den här personen att förändra sina levnadsvanor? Hur ska man som sjuksköterska kunna jobba för att motivera till förändring? Här knyter vi ihop det teoretiska med det praktiska direkt efter ett besök, berättar Lina Behm, universitetslektor i omvårdnad.

Besökare får fylla i en enkät om sina levnadsvanor.
Besökare får fylla i en enkät om sina levnadsvanor.Foto: Victor Lindstammer

I lokalerna finns undersökningsrum. Besökarna får bland annat göra ett konditionstest, muskelmassa och benmassa mäts. Ytterligare uppgifter som mäts vid ett hälsobesök är bland annat muskelmassa och benmassa.

– Man ska inte komma hit och vara perfekt. Jag gjorde själv en kontroll innan sommaren och nu har jag ändrat mina vanor och resultatet på testen blev mycket bättre. Det kan gå fort att ändra, säger Lina Behm.

Mer information finns här

e-mejl: halsopunkten@hkr.se

Vad är hälsa för dig?
Vad är hälsa för dig?Foto: Victor Lindstammer
Carina PersianSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.