1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sveriges nationaldag firas med flaggan i topp – följ firandet på nätet

Imorgon, den 6 juni, är det Sveriges nationaldag. Dagen firas med flaggan i topp och med firanden i parker över hela landet. Det här året är det annorlunda. Trots detta kommer dagen att firas, och alla kan vara med, på video.
Kristianstad • Publicerad 5 juni 2020
Foto: Mikael Fritzon/TT

I början av 1900-talet var det flera länder i Europa som tyckte att man skulle tänka på sitt eget land och folk, nationalismen var stor vid den här tiden. Sverige hade ingen nationaldag. Det fanns de som tyckte att det var på tiden att skaffa en.

När första världskriget började firade några människor runt om i Sverige “Svenska flaggans dag” den 6 juni. Dagen började sedan firas allt mer. Först 1983 blev 6 juni en officiell nationaldag. Det tog många år innan nationaldagen blev en röd dag, det vill säga ledig dag. Den blev en helgdag först 2005.

Det finns två viktiga händelser som gör att vi firar 6 juni. Riksdagen valde Gustav Vasa som kung denna dag 1523. Sveriges grundlagar skrevs under den 6 Juni år 1809. Grundlagarna är mycket viktiga för mänskliga rättigheter. I grundlagarna står om allas rätt till yttrandefrihet och tryckfrihet. Alla har rätt att tala och skriva om vad de vill, utan risk att hamna i fängelse.

Fakta

Fira nationaldagen på distans

På grund av coronaviruset kan man inte besöka alla firanden.

11.00: I år livesänder Hässleholms kommun sitt nationaldagsfirande från Hässleholm kulturhus på Youtube.

14.00: Nationaldagshopp med fallskärm över centrala Kristianstad. Hoppet filmas och läggs upp på kommunens hemsida.

Länk till sändningen kommer att finnas på:

https://www.facebook.com/hassleholmskommun/

Länk till Kristianstad kommun:

https://www.kristianstad.se/sv/

Ellinor Ekdahl
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.