1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Svarttaxi ökar: ”Det är katastrof just nu” säger vd för taxibolag

Problemen med svarttaxi har ökat mycket i Kristianstad. Taxibolag kräver nu att kommunen och polisen gör något åt det. ”Det är katastrof just nu” säger Stefan Liljequist, vd för Taxi Allians. En lösning kan vara ett utökat körförbud i centrum.
Kristianstad • Publicerad 9 april 2019 • Uppdaterad 10 april 2019
Ordförande Taxi Allians Kristianstad Stefan Liljeqvist.
Ordförande Taxi Allians Kristianstad Stefan Liljeqvist.Foto: Tommy Svensson

Problemen med svarttaxi i centrala Kristianstad har ökat väldigt mycket på bara några år.

– För några år sedan hade vi åtta bilar om helgerna. Nu har vi dragit ner till fyra. Två av dessa bilar beror på svarttaxi. Vi tappar 4 000 kronor per bil och kväll, säger Stefan Liljequist.

– Det finns inkastare som står utanför krogarna. De pratar med gästerna när de ska hem. De kör också runt på stan, vevar ner rutorna och frågar folk om de vill ha skjuts, säger han.

Stefan Liljequist har krävt ett möte med polisen och kommunen. Ett förslag är att utöka zonen för körförbud under kvällstimmarna. Körförbudet infördes 2005 runt Stora Torg.

– Jag vill att körförbudet utökas ner till korsningen Nya Boulevarden och Östra Boulevarden samt Tyggårdsgatan och Östra Boulevarden. Och teatern, säger Stefan Liljequist.

Det skulle få bort svarttaxibilarna som står parkerade på Tyggårdsgatan och Östra Vallgatan.

Han tycker också att taxibolagen kan ordna en gemensam taxikö eller taxizon.

Bertil Persson på Taxi GPS håller med Stefan Liljequist.

– Känslan under helgerna är svår att beskriva. Det har inte varit hotfullt, men det känns som om de inte vill att vi ska vara där, säger Bertil Persson.

Kommunpolis Martin Thornell är medveten om problematiken. Ofta är det svårt att lagföra någon för svarttaxi, säger han.

– Men alla kan göra något. Mer polisiär närvaro är inte den enda lösningen, tror jag. Det är alltid bra om man tipsar polisen om att någon jobbar med svarttaxi. Och man kan välja att inte åka med svarttaxi, säger han.

Martin Thornell, kommunpolis i Kristianstad.
Martin Thornell, kommunpolis i Kristianstad.Foto: Tommy Svensson
Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.