1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Stöd och hjälp i sorgen - oavsett tro

Döden är en del av livet. Den orsakar sorg bland anhöriga. Många anhöriga är osäkra var de kan söka hjälp med begravningen. I Sverige finns en fast ordning för begravningar. Det spelar ingen roll vilket trossamfund den avlidne tillhörde. Skillnaderna är ganska små.
Kristianstad • Publicerad 30 oktober 2019
Francois Anougba, präst i Heliga Trefaldighet.
Francois Anougba, präst i Heliga Trefaldighet.Foto: Ã…sa Carlsson, Åsa Carlsson

Det finns fasta rutiner för begravningar, från dödsfallet till gravsättningen. Rutiner kan vara svåra att förstå för dem som är nya i Sverige.

– När en person dött måste först en läkare konstatera dödsfallet, oftast på sjukhuset. Där finns en präst som ser till att man gör allting på rätt sätt, och som kan stödja och trösta anhöriga, säger François Anougba, pastorsadjunkt i Svenska kyrkan.

Shaaban Abo Zur, imam i Kristianstads moské, säger:

– Om den avlidne är muslim, ringer prästen mig så att jag kan informera de anhöriga, eller så kontakter de anhöriga mig för att få veta vad som behöver göras.

Det första, och viktigaste, är att ta hand om den sörjande familjen. Det gör prästen eller imamen. Nästa steg är att familjen får kontakt med en begravningsbyrå, som ger praktisk hjälp.

– Den hjälper till med allt pappersarbete i samband med dödsfallet, med transporter, kistan och gravplats, och även med blommor och gravsten, säger François Anougba.

Begravningsbyrån ordnar också allt angående dödsfallet med Skatteverket.

Varje samfund har sina egna procedurer för begravningen. Kristna förs till exempel till kyrkan för begravningsgudstjänsten, och muslimer till moskén eller gravplatsen, där man håller bön för den avlidne. Före begravningen träffar prästen familjen och tar reda på lite om den avlidnes liv för att kunna hålla ett personligt tal under ceremonin.

Enligt den muslimska traditionen är det viktigt att begrava den avlidne så fort som möjligt.

Shaaban Abou Zur, imam i Kristianstad.
Shaaban Abou Zur, imam i Kristianstad.Foto: Bosse Nilsson

– Före begravningen tvättar vi kroppen och sveper in den. Vi fortsätter att trösta och stödja den sörjande familjen, och erbjuder alla en möjlighet att följa sina egna ritualer vid dödsfall, säger Shaaban Abo Zur.

Olika trossamfund har olika begravningsplatser.

– Det finns en begravningsplats för muslimer sedan 20 år tillbaka. Den tillhör kommunen och finns på Rödaleds begravningsplats på Kulltorp, säger Shaaban Abo Zur.

Ny askgravlund vid kyrkogården Heliga Trefaldighets kyrka.
Ny askgravlund vid kyrkogården Heliga Trefaldighets kyrka.Foto: Lasse Ottosson
Fakta

Begravningsplatser

Det finns fyra begravningsplatser i Kristianstad: Östra begravningsplatsen, Rödaleds begravningsplats, Gamla begravningsplatsen, och en begravningsplats vid Norra Åsums kyrka. Dessutom planeras en askgravlund vid Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad.

Förr i tiden valde de flesta jordbegravning (gravsättning av kista). Numera väljer många att kremeras. Efter kremeringen kan sedan urnan med aska till exempel gravsättas i en grav, minneslund (urnan sänks i jorden) eller askgravplats (som minneslund, men den avlidnes namn finns på en minnesplatta). Man kan även välja att sprida askan på en annan plats än begravningsplatsen.

Shaaban Abouzur, imam.
Shaaban Abouzur, imam.Foto: Lasse Ottosson
Mohamad KaninaSkicka e-post
Moira Uggla
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.