1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Sofyan Aswad: ”Alla som satt i salen tittade med stora ögon på professorn. Han jämförde livet med en påse”

Lär dig leva precis som du alltid drömt om. Njut av alla dagar i veckan, vare sig det är fredag eller måndag. Studera eller arbeta, träffa familj och vänner, jogga, laga mat, städa. Sist men inte minst koppla av i soffan med en bok som du tycker om. Och var noga med din sömn.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 16 juli 2019 • Uppdaterad 17 september 2019
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Aswad.
Sofyan Aswad.Foto: Victor Lindstammer

Jag studerade journalistik på Al Jinan Universitet i Libanon. De första åren efter studierna arbetade jag på en tidning i Syrien. Jag samlade in massvis med information för att skriva långa och nyanserade nyhetsartiklar. Arbetet var flexibelt. Det var mycket att göra, både dag och natt. Jag tyckte om mitt arbete och mitt liv.

”Världen är i behov av människor som kan sprida sanning, inte falsk information som passerat genom många filter.”

En dag på universitetet föreläste min professor om vad som utmärker en bra journalist. Han började prata om livet. Alla som satt i salen tittade med stora ögon på professorn. Han jämförde livet med en påse. Det är du som fyller påsen med innehåll. Är den tom, ja, då är den tom. Är den fylld med saker då är den fylld. Innehållet i påsen kan naturligtvis variera, men det är du som har makten över den.

Världen är i behov av människor som kan sprida sanning, inte falsk information som passerat genom många filter.

Det är precis så en journalist ska tänka, sa han. Ju mer information du samlar in, desto mer intressant blir innehållet i artikeln. Men ibland sitter du där med massvis av information och vet inte hur du ska börja skriva. Då är det viktigt att komma ihåg tre saker:

1: du behöver inte stressa.

2: du har kommit långt.

3: du har koll på läget. Ta en paus från skrivandet och gör något annat.

Jag lärde mig att om man ska lyckas som journalist behöver du vara på plats när händelsen sker. Det var precis vad min professor sa. Om en bomb exploderar ska du genast vara på plats, sa han. Så fort som möjligt ska de se med egna ögon och höra vad som hänt och genast sprida vad du vet, på ett objektivt och professionellt sätt.

Världen är i behov av människor som kan sprida sanning, inte falsk information som passerat genom många filter.

I mitt arbete i Syrien kunde jag inte skriva om allt. Att lyfta fakta eller händelser som gick emot regimen var inte att tänka på. Det kan vi göra här i Sverige.

Tänk om vi alla försöker skriva och formulera oss på ett hederligt och humant sätt. Det sprids oändligt mycket information och åsikter varje dag i medier. Innehållet varierar, det gör påståenden och budskapen också. Vad som är sanning varierar också.

Till er alla, både journalister och andra, vill jag sända ett budskap: låt sanningen komma fram, var objektiv och transparent som mycket ni bara kan. Om ni bor i Sverige eller i andra länder.

Med det sagt önskar jag er alla en riktig fin och avkopplande sommar, och glöm inte att ta hand om era nära och kära.