1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Smittspårning på gång i Skåne - om du har symtom kan du testa dig

Region Skåne har utökat provtagningen för corona. Nu kan alla med symtom kontakta sin vårdcentral för ett prov. Snart kan även invånare göra en egenprovtagning.
Kristianstad • Publicerad 12 juni 2020
LUND 2020-04-29 Personal visar hur ett corona / covid-19 test tas i svaljet med hjälp av en provtagningspinne i tältet utanför SUS Lund ( Skånes Universitetssjukhus i Lund ) på onsdagen. Region Skåne inledde i veckan provtagning av personal med corona / covid-19 symptom i tält utanför sjukhusen i Lund, Malmö, Ystad och Kristianstad. Sedan tidigare har man haft ett pilotprojekt för att utvärdera rutiner och den egenutvecklade analysmetoden vid lasarettet i Helsingborg. Provtagning kommer snart också att erbjudas personal inom omsorgen. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
LUND 2020-04-29 Personal visar hur ett corona / covid-19 test tas i svaljet med hjälp av en provtagningspinne i tältet utanför SUS Lund ( Skånes Universitetssjukhus i Lund ) på onsdagen. Region Skåne inledde i veckan provtagning av personal med corona / covid-19 symptom i tält utanför sjukhusen i Lund, Malmö, Ystad och Kristianstad. Sedan tidigare har man haft ett pilotprojekt för att utvärdera rutiner och den egenutvecklade analysmetoden vid lasarettet i Helsingborg. Provtagning kommer snart också att erbjudas personal inom omsorgen. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090Foto: Johan Nilsson/TT

Region Skåne har ingått ett avtal med Folkhälsomyndigheten om att börja med smittspårning.

”Det handlar om att jaga bort viruset från Skåne”
Alf Jönsson, regiondirektör.

– Det är för att kunna göra externa analyser och öka vår kapacitet med laboratorieanalyser, säger regiondirektör Alf Jönsson på en presskonferens i Malmö.

”Självklart fokuserar vi på att minska smittspridningen för att få bort viruset”, säger Alf Jönsson, regiondirektör. Arkivbild.
”Självklart fokuserar vi på att minska smittspridningen för att få bort viruset”, säger Alf Jönsson, regiondirektör. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Självklart fokuserar vi på att minska smittspridningen för att få bort viruset. Det handlar om att jaga bort viruset från Skåne, säger Alf Jönsson.

Totalt har 222 människor avlidit i sviterna av covid-19 i Skåne, enligt statistik från onsdagen. Antalet patienter som vårdas på skånska sjukhus uppgår till 72. 19 av dem får intensivvård. Över 21 000 människor har provtagits för covid-19. Antalet konstaterade fall uppgår till 2 083.

TT
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.