1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Skolor och friluftsbad kan få övervakningskameror

Flera offentliga platser i Östra Göinge kan få övervakningskameror. Treklövern som styr kommunen vill att tjänstemännen ska avgöra om och när det behövs.
Östra Göinge • Publicerad 11 juni 2019
Redan i sommar kan friluftsbadet i Hanaskog få övervakning. Badet i Hanaskog har haft problem med ungdomar som stökat efter stängningsdags.
Redan i sommar kan friluftsbadet i Hanaskog få övervakning. Badet i Hanaskog har haft problem med ungdomar som stökat efter stängningsdags.Foto: Ronnie Smith

Många människor känner sig otrygga i Östra Göinge. Senaste Trygghetsmätningen visade att den upplevda tryggheten sjunkit till samma nivå som i Rosengård, Malmö. Dessutom har antalet anmälda brott ökat, inte minst misshandel i hemmet.

Treklövern skriver ”Att vistas i byn ska kännas tryggt under dygnets alla timmar” i sitt förslag till ny mål- och resultatplan.

En punkt är trygghetskameror, det vill säga övervakningskameror.

– Vi säger inte att de ska sättas upp, men vi vill ge tjänstemännen möjlighet att göra det om de känner att det behövs. Var, när och hur får de bestämma, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Var tycker du de skulle behövas?

– Det har varit oroligt vid skolorna på kvällar och helger, samt vid kommunhuset.

Sverigedemokraterna, SD, hyllar initiativet. SD vill gå längre för att förebygga brott:

– Vi vill få bort narkotikan från skolorna. Man kan kanske hyra in narkotikahundar, säger Göte Färm, gruppledare för SD.

Narkotikahundar är aktuellt i Malmö, Eskilstuna och Örebro.

Redan i sommar kan friluftsbaden i Hanaskog och Glimåkra få övervakning. Inte minst badet i Hanaskog har haft problem med ungdomar som stökat efter stängningsdags.

Friluftsbaden öppnar den 14 juni.

Övervakningskamera i Rinmangymnasiet i Eskilstuna. Skolor i Östra Göinge kan också få kameror.
Övervakningskamera i Rinmangymnasiet i Eskilstuna. Skolor i Östra Göinge kan också få kameror.Foto: Naina Helén Jåma/TT
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.