1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Skolan vill veta vilka barn som fastar

Föräldrar har fått information om vad som gäller inför fastemånaden ramadan, att de måste meddela skolan om deras barn fastar.
Publicerad 8 maj 2019 • Uppdaterad 14 maj 2019
Skolan vill veta vilka barn som fastar, om de börjar må dåligt.
Skolan vill veta vilka barn som fastar, om de börjar må dåligt.Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristianstad

Barn- och utbildningsförvaltningen har uppmanat föräldra att i god tid meddela skolan om deras barn fastar.

– Vi vill veta vilka elever det är som fastar. Det vill vi veta för att snabbt kunna fånga upp om det är någon som inte mår bra på grund av fastan, säger Kenth Olsson, förvaltningschef.

– Hur barnen mår är vårt ansvar under tiden de är i skolan,

Förvaltningen är tydlig med att skolplikt gäller.Det är viktigt att vårdnadshavare funderar på hur fasta kan påverka barnens möjlighet att följa undervisningen och ha fokus på att lära.

Skolan kontaktar vårdnadshavare om deras barn inte kan koncentrera sig eller är mycket trötta i skolan.

– På så sätt blir föräldrar påminda om att ge sina barn extra näringsrik frukost eftersom de sedan inte får äta eller dricka under den ljusa tiden på dagen, säger Kenth Olsson.

– Det råder religionsfrihet i Sverige, men samtidigt har vi i skolan lagar och förordningar att hålla oss till. Här får inte heller finnas religiösa inslag, säger han.

Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.