1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Skattechock att vänta i Hässleholm - Kan bli högst i Skåne

Politikerna i Hässleholms kommun kan inte få budgeten i balans. Därför vill den borgerliga Restalliansen höja skatten med en krona. Utgifterna har ökat utom kontroll och kostnader till följd av migrationen ökar. Men kommunen hoppas på mer statliga pengar.
Hässleholm • Publicerad 16 maj 2019
Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i den borgerliga Restalliansen vill höja skatten med en krona.
Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i den borgerliga Restalliansen vill höja skatten med en krona.Foto: Andreas Örwall Lovén

”Det kärva ekonomiska läget tvingar oss att avisera skattehöjning både 2020 och 2021.”

Det beskedet ger Restalliansen, det vill säga Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Det handlar om en en höjning av skatten med 50 öre 2020 och 50 öre 2021.

Med höjningarna blir den kommunala skattesatsen 21,96 kronor. Inklusive landstingsskatten blir den 33,14 kronor – om höjningarna blir verklighet.

– Det är högst i Skåne, bara Osby har högre. Om inte andra kommuner höjer, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Jag har varit med länge i politiken, men så här kärvt har det aldrig varit. Det är mycket kärvt, säger han.

Robin Gustavsson (KD) håller med. Men han påpekar att förslaget till budget har också offensiva satsningar; investeringar i fastigheter, IT, fiber och underhåll på över en miljard kronor under 2020-2022.

I budgetförslaget finns inga pengar till ett nytt badhus. Det beslutet tas senare, när det är klart var badhuset ska ligga och hur stort det ska vara.

Kommunen får ökade kostnader för nyanlända när de lämnar etableringen.

Som exempel beräknas cirka 750 av 5 000 elever inom grundskolan, årskurs 1-9, vara nyanlända. Dessutom räknar kommunen med större anhöriginvandring.

– Cirka 450 personer under 2019, i och med att reglerna lättats, säger Lars Johnsson.

Beslut om skattesatsen tas i oktober/ november. Då vet kommunerna om de får mer pengar av staten eller inte. Regeringen lägger sin budgetproposition i september.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.