1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Skånetrafiken efter kritiken: ”För de flesta är det enklare att resa”

Höjda priser, nytt zonsystemet, svårt för barn att köpa biljetter och brist på information. Det är kritik som Skånetrafiken fått. Men systemet är här för att stanna, säger trafikdirektör Linus Eriksson.
Kristianstad • Publicerad 22 januari 2020
De som blippar sitt betalkort på stadsbuss kan bara köpa en vuxenbiljett för stadsbuss, och inte fortsätta resan med regionbussar eller tåg. ”En lösning är på gång”, lovar Linus Eriksson.
De som blippar sitt betalkort på stadsbuss kan bara köpa en vuxenbiljett för stadsbuss, och inte fortsätta resan med regionbussar eller tåg. ”En lösning är på gång”, lovar Linus Eriksson.Foto: Bosse Nilsson

Fler ombud som kan sälja biljetter (minst ett i varje kommun) och 100 nya biljettautomater. Så ska Skånetrafikens möta kritiken.

– De 15 första dagarna i år har vi sålt fler resor än motsvarande period i fjol. 77 procent av alla biljettköp görs med appen, mot 44 procent för ett år sedan, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Skånetrafikens nya biljettautomater .
Skånetrafikens nya biljettautomater .Foto: Skånetrafiken

Cirka tio procent tycker att det blivit krångligare att resa.

– Det finns olika skäl. Dels är det en förändring och vi vet att sådana är svåra att ta till sig. Sedan är det priserna. Och de som fått lägre priser hör inte av sig. Men vi har inte varit färdiga med allt, som ombuden, säger han.

Linus Eriksson, trafikdirektör Skånetrafiken.
Linus Eriksson, trafikdirektör Skånetrafiken.Foto: Region Skåne

Zonerna och priserna har fått mest kritik. Tänker ni ändra?

– Nej. För de flesta är det enklare att resa i det nya systemet. Jojo fanns under tio år. Vi hade kritik mot det hela tiden.

Alla hushåll i Skåne ska få en folder med information. 1,3 miljoner invånare bor i länet.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.