1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sju övervakningskameror är igång – polisen vill ha fler

Sju övervakningskameror är i gång i Kristianstads centrum. De kom i gång dagen efter att en granat exploderat vid Galleria Boulevard. Polisen vill sätta upp fler kameror. Även Gamlegården ska övervakas med kamera.
Kristianstad • Publicerad 24 oktober 2019
Kamerorna täcker 360 grader, men polisen har maskerat kamerorna så att de inte kan se in i privata  bostäder.
Kamerorna täcker 360 grader, men polisen har maskerat kamerorna så att de inte kan se in i privata bostäder.Foto: Lasse Ottosson

– Vi ser redan positiva effekter av kamerorna på Charlottesborg. Under 2019 har vi en halverad brottslighet. Nu är Gamlegården vårt huvudintresse, säger Anders Olofsson, chef för Kristianstad lokalpolisområde.

2013 ansökte kommunen om tillstånd för övervakning i Kristianstads centrum. Då blev det avslag. Nu har kommunen tillstånd att ha sju kameror.

Det är bara polisen som får titta på bilderna. Bara poliser med särskild behörighet får titta på film som spelats in från kamerorna. Polisen har lagt ner mycket jobb på att kamerorna bara övervakar offentliga platser, inte in i privata bostäder.

En av två övervakningskameror på  Charlottesborg sattes upp 10 oktober 2018. ”Brottsligheten har halverats”, säger Anders Olofsson, polischef.
En av två övervakningskameror på Charlottesborg sattes upp 10 oktober 2018. ”Brottsligheten har halverats”, säger Anders Olofsson, polischef.Foto: Åsa Borglin

– Även om du ser en kamera från ditt fönster så ser kameran inte in där. Det är maskerat, säger Martin Thornell, kommunpolis.

Kameror bevakar alla infarter till centrum. Kamerorna som köpts in är så kallade PTZ-kameror med 360 graders styrbarhet. Det som spelas in går att följa i realtid.

– Jag tror det blir en ökad känsla av trygghet när man rör sig i centrala Kristianstad, säger Anders Olofsson.

Han tror också kamerorna kan hjälpa polisen i brottsutredningar. De har även en bra avskräckande effekt.

Polisen kan fatta beslut om att sätta upp kameror i 90 dagar. Längre tid kräver tillstånd av Datainspektionen. Polisen söker nu tillstånd för alla kameror.

– Det här kommer att bli permanent, säger Anders Olofsson.

http://mosaik.kristianstadsbladet.se/article/1775/

Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.