1. Svenska
  2. English
  3. العربية

SJ:s nya avtal värt åtta miljarder - Får mer betalt om tågen går i tid

SJ:s nya avtal med Öresundståg AB är värt åtta miljarder kronor.  Därmed är det ett av Sveriges största tågavtal. Avtalet gäller drift och underhåll av Öresundståg. SJ får mer pengar om tågen går i tid och servicen är hög.
Hässleholm • Publicerad 17 juni 2019
Avtalet skrivs under. Caroline Åstrand, SJ, och trafikdirektörer från de sex länen/regionerna som äger Öresundståg AB. Vid pennan Jarl Samuelsson, Västtrafik.
Avtalet skrivs under. Caroline Åstrand, SJ, och trafikdirektörer från de sex länen/regionerna som äger Öresundståg AB. Vid pennan Jarl Samuelsson, Västtrafik.Foto: Åsa Borglin

I Öresundståg AB:s delägare ingår sex regioner/län. Fredagen den 14 juni skrev deras trafikdirektörer under avtalet med SJ på en perrong vid Hässleholms station.

Avtalet är på åtta år, med en beräknad omsättning på en miljard kronor om året.

SJ ska sköta underhåll och städning av 111 tåg. 200 personer ska anställas vid den nybyggda depån i Kärråkra utanför Hässleholm.

Jarl Samuelsson, chef för affärsenheten vid Västtrafik, har lett arbetet med avtalet och upphandlingen.

– Jag ser depån i Hässleholm som viktigast för det nya avtalet. Innan skötte DSB underhållet av våra tåg i Köpenhamn och olika tågoperatörer skötte trafiken i länen. Nu ska SJ ska sköta både drift och underhåll i Sverige. Det gör att vi lättare kan säkra upp kvaliteten, säger han.

20 procent av avtalet är rörligt, det vill säga SJ får mer betalt ju bättre service resenärerna får. Blir det mycket förseningar får SJ böta.

– I avtalet är det också höga krav på att ersättningstrafik för tåg snabbt ska vara på plats. Det gäller även personal i gula västar som ska informera resenärerna om ersättningstrafik, säger Mikael Esping, affärschef vid Skånetrafiken.

Avtalet börjar gälla om 1,5 år.

Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.