1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Samarbete: Nytt råd för fem trossamfund och Kristianstads kommun ska öka förståelsen

Ett interreligiöst råd ska bildas i Kristianstad. Rådet ska ha representanter från fem trossamfund och lokala politiker. Syftet är att öka dialog och förståelse mellan olika grupper i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 2 maj 2019
Politiker och flera trossamfund ska samarbeta i ett nytt råd.
Politiker och flera trossamfund ska samarbeta i ett nytt råd.Foto: Rolf Christensen/TT

– Kommunen kan ha en roll i dialogen för att öka förståelsen mellan olika grupper. Att vi får ett helt Kristianstad. Jag tror också att samfunden har en viktig roll, säger oppositionsrådet Anders Tell (S). Han blir vice ordförande i rådet.

Radovan Javurek (L), ordförande för arbete och välfärdsnämnden, blir ordförande.

Det är Tell och Javurek som lagt fram förslaget om ett interreligiöst råd. Även fem trossamfund har sagt att det finns ett behov av samarbete i ett råd.

De fem trossamfunden är Svenska kyrkan, Östermalmskyrkans församling, den heliga Demetrios Ortodoxa församling, Kristianstads islamiska församling och Katolska kyrkan.

Även andra trossamfund är välkomna.

Kommunstyrelsen har fattat beslut om att inrätta rådet, för samverkan mellan kommun och trossamfund. Rådet ska ”främja demokrati och delaktighet, med respekt för jämställdhet och alla människors lika värde”.

Målet är att tillsammans bygga ett socialt hållbart Kristianstad.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.