1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Riskerar långt straff för tortyrliknande våldtäkt

En 36-åring, som åtalats för tortyrliknande våldtäkt av sitt ex, lider inte av en allvarlig psykisk störning. På onsdagen yrkade åklagaren att mannen ska dömas till åtta-nio års fängelse.
Kristianstad • Publicerad 1 augusti 2019
Foto: Czarek Sokolowski

En 36-åring, som åtalats för tortyrliknande våldtäkt av sitt ex, lider inte av en allvarlig psykisk störning. På onsdagen yrkade åklagaren att mannen ska dömas till åtta-nio års fängelse.

Mannen greps i vintras och efter flera månaders utredning åtalades han för grov våldtäkt, grov kvinnofridskränkning och våldtäkt av sin före detta hustru.

I juni ställdes han inför rätta och tingsrätten kom fram till att det fanns övertygande bevisning för att 36-åringen begått flertalet av de åtalade gärningarna, bland annat våldtäkter, och beslutade att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, som tar cirka fyra veckor.

Bedömningen är att 36-åringen inte har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han var heller inte allvarligt psykiskt störd när han undersöktes, och det finns inte medicinska förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Kammaråklagare Malin Paulsson yrkade att 36-åringen ska dömas till fängelse i mellan åtta och nio år.

I åtalet beskrivs tillvägagångssättet vid en av gärningarna som tortyrliknande. En sen kväll i vintras trängde sig 36-åringen in i sitt ex hem i Kristianstads kommun och kastade bort hennes larm. Sedan våldtog han henne flera gånger. Kvinnan dödshotades, bands fast i sängen och fick en plastpåse trädd över huvudet.

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.