Risk för segregation i Östra Göinge
Kommunen har fått pengar från myndigheten Delegationen mot segregation för att kartlägga var det finns risk för segregation. Fakta om arbetsmarknad, sysselsättning, ekonomi och utbildning finns med i rapporten.
Krisen inom industrin 2008 och den stora inflyttningen av nyanlända 2015 gör kommunen mer sårbar för segregation.
– Det har försvunnit 5 000 industrijobb på 40 år och 1 000 de senaste tio åren, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Utbildningsnivån är låg.
De som bor på landsbygden och i villaområden klarar sig bra i Östra Göinge. Det finns områden med hyreshus där många saknar jobb och utbildning. Den kontrasten skapar segregation.
Den nya och stora gruppen utrikesfödda är en ny utmaning för kommunen. Samtidigt bidrar den gruppen till att Östra Göinge har vänt trenden och ökar nu antalet invånare.
Hur politikerna ska minska de ökade klyftorna är inte klart. Åberg vill ha fler bostadsrätter för att locka fler skattebetalare till kommunen. Att ha fler mötesplatser är en annan satsning. Inom skolan har pojkarna halkat efter i utbildningen, där behövs åtgärder. Det finns en ”antiplugg-kultur” som har hängt med sedan ”industritiden”.
Oppositionsrådet Anders Bengtsson (S) tycker det är bra att klassklyftorna kartläggs i Östra Göinge, men de beror inte på migrationen.
– Som vanligt är de styrande helt ute och cyklar.
– Jag tror det är svårt att dra några statistiska slutsatser. Östra Göinge är för litet.
Han anser att man är lyckligt lottad i Östra Göinge, att det inte finns någon segregation att tala om.