Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ridande poliser väckte nyfikenhet i Broby

Det var flera som höjde på ögonbrynen när ridande poliser dök upp på gatorna i Broby. Skälet till besöket var trygghetsskapande åtgärder, ett led i Operation Rimfrost.
Broby • Publicerad 27 april 2020
Fyra ridande poliser besökte Broby.
Fyra ridande poliser besökte Broby.Foto: Lasse Ottosson

Strax innan tio en vardag gled polisens husbil in på parkeringen vid bensinmacken i centrala Broby, med fem poliser redo att möta Brobyborna. Några bybor stannade genast till för att prata med dem.

Även fyra ridande poliser från Malmö dök upp. De gav sig ut för att patrullera, både i centrum och i villakvarteren.

Frågan är om när det varit ridande poliser i Broby tidigare. De har varit vid Helgeåfestivalen i Knislinge.
Frågan är om när det varit ridande poliser i Broby tidigare. De har varit vid Helgeåfestivalen i Knislinge.Foto: Lasse Ottosson
polis till häst
polis till hästFoto: Lasse Ottosson
Annons

Många passade på att ta bilder och prata några ord. De flesta höll avstånd, men hästarna fick också en och annan klapp.

– De flesta vi träffar är positiva till att vi är här, sedan finns det några enstaka som tycker att det är jobbigare, säger Göran Svensson som åker med husbilen.

Poliserna Göran och Joakim redo att prata med byinvånare.
Poliserna Göran och Joakim redo att prata med byinvånare.Foto: Lasse Ottosson

Skadegörelsen är stor i Östra Göinge. I fjol polisanmäldes 199 brott vad gäller skadegörelse. Under de 24 senaste åren är det endast 2017 som haft fler anmälda brott vad gäller skadegörelse.

polis till häst
polis till hästFoto: Lasse Ottosson
Fakta

Övervakning med kamera, hemlig radar och drönare

Redan förra sommaren ville politikerna ha kameraövervakning i Östra Göinge kommun. Nu är den första kameran på plats, på Prästavångsskolan. Skälet är mycket skadegörelse där. Politikerna vill även ha kamera vid busstorget och i centrum i Broby.

Även övervakning med radar har installerats på flera kommunala byggnader, vilka är hemligt.

Radarn är kopplad till vaktbolag. Radarn kan till exempel läsa av om det finns folk på skolgården nattetid. Då skickas väktare till platsen.

Polisen har nu rätt att använda drönare i Broby fram till juni, i ett första skede. Mycket är kopplat till försäljning och bruk av narkotika.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons