1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Regeringen vill stoppa Kristianstads undantag i ebo-lagen

Kristianstads kommun fick ja till att slippa ta emot nyanlända som väljer att flytta dit på egen hand. Men regeringen kan nu sätta stopp för det.
Kristianstad • Publicerad 4 juni 2020
Regeringen håller fast vid sitt beslut att nyanlända inte kan välja att bo i utsatta områden som Charlottesborg och Gamlegården. Beslutet ska inte gälla hela kommuner.
Regeringen håller fast vid sitt beslut att nyanlända inte kan välja att bo i utsatta områden som Charlottesborg och Gamlegården. Beslutet ska inte gälla hela kommuner.Foto: Tommy Svensson

Kristianstad fick klartecken att undanta hela kommunen från Lagen om eget boende, ebo-lagen.

Från den 1 juli gäller en ny regel: nyanlända som placerats i annan kommun men som väljer att flytta till Kristianstad mister sin dagersättning.

Regeringen har beslutat att nyanlända inte kan välja att bo i utsatta områden. Men regeringen vill inte att hela kommuner, inklusive välbärgade områden, skulle vara undantag från ebo-lagen.

”Om regeringen nu gör den här förändringen – då är det åt fel håll för Kristianstads del”
Pierre Månsson (L), kommunalråd Kristianstads kommun

– Syftet med begränsningen har hela tiden varit att den ska omfatta områden med sociala och ekonomiska utmaningar. Vi föreslår nu ändringar. En kommun ska inte kunna anmäla ett område i strid med regleringens syfte, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstads kommun.
Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstads kommun.Foto: , Bosse Nilsson

Kommunalrådet Pierre Månsson (L) är kritisk. Han pekar på att kommunens flyktingmottagande påverkar hela kommunens ekonomi.

– Om regeringen nu gör den här förändringen – då är det åt fel håll för Kristianstads del.

Politikerna ska diskutera vidare hur de ska göra.

Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.