1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Rättegången börjar – Fem ungdomar åtalas efter storbranden

Fem ungdomar åtalas för brott i samband med den stora branden vid järnvägen i Hässleholm i somras. Branden stoppade all tågtrafik i en veckas tid. En 16-årig flicka åtalas för grov allmänfarlig vårdslöshet. Den 24 februari börjar rättegången.
Hässleholm • Publicerad 18 februari 2020
Tågtrafiken stoppades i en veckas tid.
Tågtrafiken stoppades i en veckas tid.Foto: Victor Lindstammer

Flickan är misstänkt för att ha kastat fimpar i det gamla godsmagasinet där branden startade.

Branden orsakade skador för 20 miljoner kronor, men Trafikverket har bara gjort en första uppskattning. Summan kan bli 25-30 miljoner kronor. 680 000 resenärer påverkades under en veckas tid, då kollektivtrafiken stod still.

”Jag tycker att man kan visa att hon har varit vårdslös och att hon hade kunnat misstänka att det skulle kunna brinna”
åklagare Marie-Louise Holmberg

Det var den 14 augusti 2019 som branden i det gamla godsmagasinet startade. Byggnaden var övertänd när räddningskåren anlände. Byggnaden gick inte att rädda.

Branden orsakade även stora skador på spårområdet. Nästan alla tågtrafik i södra Sverige stod stilla i en vecka.

Rättegången i Hässleholms Tingsrätt börjar den 24 februari och är planerad till fyra dagar.
Rättegången i Hässleholms Tingsrätt börjar den 24 februari och är planerad till fyra dagar.Foto: Bosse Nilsson

Fyra andra ungdomar, i åldern 16-22 år, åtalas för olaga intrång i godsmagasinet. Tre av de fem ungdomarna åtalas också för ringa narkotikabrott.

I åtalet mot flickan står det att hon inte larmade räddningstjänsten när hon förstod att det brann. Åklagaren anser att hon borde gjort det.

– Jag tycker att man kan visa att hon har varit vårdslös och att hon hade kunnat misstänka att det skulle kunna brinna, säger åklagare Marie-Louise Holmberg.

För Skånetrafikens del kostade störningarna i kollektivtrafiken minst tio miljoner kronor.

Rättegången är planerad till fyra dagar.

Fakta

Fem åtalade

En 16-årig flicka åtalas för grov allmänfarlig vårdslöshet, i andra hand underlåtenhet att avvärja allmän fara och olaga intrång. Hon åtalas även för ringa narkotikabrott efter att ha använt cannabis.

En 16-årig kille, en 17-årig kille, en 22-årig kille och en 17-årig flicka åtalas för olaga intrång.

Den 17-årige killen åtalas också för ringa narkotikabrott efter att ha använt cannabis. Den 16-årige killen åtalas för två fall av ringa narkotikabrott, dels för att ha använt cannabis, dels för att han haft 0,05 gram av det narkotikaklassade medlet buprenorfin.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.