1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Rädda Barnen fyller 100 år

Den 19 maj 1919 bildades Rädd barnen i London. Första världskriget var slut. Spanska sjukan härjade och barnen svalt. Än i dag jobbar organisationen för att hjälpa barn över hela världen. I Kristianstad med bland annat läxhjälp, drakflygning och stöd till föräldrar.
Kristianstad • Publicerad 17 maj 2019
Läxläsning med Rädda Barnen.
Läxläsning med Rädda Barnen.Foto: Bosse Nilsson
Rädda Barnen har ordnat drakflygning på Näsby, här från 2010.
Rädda Barnen har ordnat drakflygning på Näsby, här från 2010.Foto: JOHANNA WALLIN

Föreningen fortsätter att jobba för att stärka barns rättigheter och FN:s barnkonventionen. Sverige antog barnkonventionen 1979.

Föreningen i Kristianstad bildades 1943, mitt under andra världskriget. Då var målet att samla in pengar till barns olika behov i Sverige och främst Europa.

Sedan dess har det blivit flera olika projekt, bland annat att få igång fotbollsgrupper på Näsby, drakflygning och samtalsgrupper för ungdomar. Föreningen har get stöd till information mot könsstympning.

I samband med den stora flyktingströmmen 2015 såg föreningen till att framförallt ensamkommande fick cyklar och fotbollsskor.

Föreningen har fortfarande en viktig roll att spela – 28miljoner barn är på flykt. Eglantyne Jebb, som startade föreningen för 100 år sedan, sa redan då ”Barnen är oskyldiga till de vuxnas krig”.

Rädda Barnen tog emot  kläder för att dela ut till flyktingar, här från januari 2016 när det kom många flyktingar till Sverige.
Rädda Barnen tog emot kläder för att dela ut till flyktingar, här från januari 2016 när det kom många flyktingar till Sverige.Foto: Bosse Nilsson
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.