1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Polis beskjuten med raketer – två personer omhändertagna

Polis kallades under nyårsafton till Näsby. Det var personer som störts och skrämts av smällare och även blivit beskjutna av raketer som slagit larm. Polisen blev också beskjuten när den kom dit. Polisen omhändertog två personer, 17 respektive 18 år.
Publicerad 3 januari 2019
Foto: Peter Åklundh

Redan fredagen den 28 december blev räddningstjänsten utsatt för raketer. De ryckte ut på en brand i en container på Näsby. Brandmännen blev då beskjutna av raketer och kunde inte göra sitt jobb.

Under lördagen och söndagen blev blåljuspersonal, väktare och personer på stan beskjutna med raketer av ungdomar i samband med utryckningar.

Det blev totalt ett tiotal olika ärenden under lördagen. Bland annat ska både väktare och polis fått fyrverkerier riktade mot sig. En anmälan om våldsamt upplopp upprättades också.

Under nyårsafton, vid 19-tiden, kallades polis till Näsby. Det var människor som slagit larm om att de blivit beskjutna av smällare/raketer.

– Det ska ha varit lite smällare och några som skjutit raketer mot folk. När vi kommer fram ska även vi blivit beskjutna, sa Anna Göransson vid polisens ledningscentral på nyårsafton.

Det var sex, sju personer som ska ha varit delaktiga i skjutningen. Två personer, 17 respektive 18 år, togs om hand av polisen, enligt paragraf 13.

– Det är två personer omhändertagna enligt paragraf 13. De sitter här hos mig och får göra det tills läget lugnat ned sig lite, sa Peter Frostlund, polisen inre befäl i Kristianstad senare på kvällen.

Paragraf 13 innebär att polisen har rätt att avlägsna eller avhysa en person från ett område om denne stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.