1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Planer på ny central skola för 600 elever

Planer finns nu på att bygga en ny skola för 600 elever på Östra Kasern och att behålla Norretullskolan, som till hösten även ska ha elever på Fristorpsskolan. Prislapp: 488 miljoner.
Kristianstad • Publicerad 18 maj 2020
En storskola var planerad hit till Östra Kasern, för totalt 1000 elever. Barn- och utbildningsförvaltningen tycker att det skulle bli för trångt. Nu finns en ny plan, för en skola med 600 elever.
En storskola var planerad hit till Östra Kasern, för totalt 1000 elever. Barn- och utbildningsförvaltningen tycker att det skulle bli för trångt. Nu finns en ny plan, för en skola med 600 elever.Foto: Mikael Perdsson

Förra året invigdes nya Lingenässkolan och nya Kulltorpskolan. Ändå är det trångt i grundskolorna i Kristianstad.

Norretullskolan och Nosabyskolan räcker inte heller till längre. Nosabyskolan byggdes om för några år sedan, men har fått utökas med paviljonger. Samma gäller för Norretull som dessutom måste ha elever på Fristorpsskolan (där Näsby skola tidigare inhystes) från och med höstterminen.

Till hösten kan en del elever från Noretullskolan få gå på Fristorpsskolan på Näsby.
Till hösten kan en del elever från Noretullskolan få gå på Fristorpsskolan på Näsby.Foto: Johanna wallin

Tidigare fanns planer på en ny kommunal storskola vid Östra Kasern. Men det blir för stort och för dyrt, tycker tjänstemännen.

Tre alternativ finns nu klara. Alternativet som är billigast är att bygga en 7–9-skola och grundsärskola för 600 elever på Östra Kasern och att Norretullskolan behålls som F–6-skola. Allö förskola blir i så fall kvar och får två avdelningar till.

Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår detta alternativ. Det beräknas kosta 488 miljoner.

– Det alternativet har pedagogiska fördelar där vi använder Norretull på bästa sätt. Byggnaderna passar bättre för att användas av F–6, säger Håkan Nilsson, planeringschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Men Norretullskolan har varit i dåligt skick i många år.

– Det krävs en investering på 85 miljoner oavsett vad den ska användas till, säger Håkan Nilsson.

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden ska fatta beslut i början av juni.

Invigning av Lingenässkolan på Näsby, i september 2019.
Invigning av Lingenässkolan på Näsby, i september 2019.Foto: Tommy Svensson
Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.