Påsklamm med myntasås från Skottland
När jag kom hit fanns det lammkött några dagar kring påsk. Sen fick jag vänta tills nästa påsk. Tillgången på lamm har ökat väldigt mycket. Det beror på att allt fler invandrare som äter lamm har etablerat sig här. Nu kan vi njuta av denna delikatess året om.
Det finns massor med goda recept med alla slags kryddor. I Storbritannien serveras lamm oftast på ett mycket enkelt sätt, ugnsstekt med myntasås, något som är helt okänt här. Så varför inte fira påsk i år med en riktig ”roast lamb and mint sauce”?
Lammstek
4 portioner
Ingredienser:
cirka 1 kg benfri lammstek
smör/olja
salt, vitpeppar
vitlök, 1 stor eller 2 små klyftor, skurna i grova skivor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj köttet och torka det. Salta och peppra.
2. Stick djupa hål runtom i köttet och stoppa in vitlöksskivorna.
3. Bryn köttet på alla sidor i smör/olja och lägg det sedan i en ugnsfast form, eventuellt med lite mer smör/olja.
4. Stek i ugnen i cirka 30 minuter (rosa inuti) eller lite längre om du vill ha det genomstekt. Eller använd en stektermometer – stek tills den visar 60 grader.
När den är färdigt, ta ut steken ur ugnen. Låt den vila en stund innan det ska skivas.
Myntasås:
I kruka färsk mynta
1 msk brun farin
Lite kokande vatten
Äppelcidervinäger
Gör så här:
1. Hacka myntan fint.
2. Smält sockret i lite hett vatten.
3. Tillsätt vinäger efter smak – det ska smaka sötsurt.
4. Tillsätt myntan, rör om.
Servera steken med ugnsstekta potatisklyftor eller kokta färskpotatis. Glaserade morötter (morötter i klyftor eller skivor, vända i smör och mjukkokta i lite vatten med salt och en sockerbit) broccoli, ärter, haricots verts, sparris, majs – alla grönsaker passar bra till. En sak som är viktig – lammkött ska alltid serveras på varma tallrikar.