1. Svenska
  2. English
  3. العربية

På seminarieum i Almedalen: Ett bra exempel på lyckad integration från Kristianstad

”I Sverige pratar man svenska – så lyckas vi med det” var rubriken på seminariet som Alexandra Pascalidou höll i. Kent Angergård pratade om Kristianstadsmodellen som lyckats få ut cirka 40 personer som studerar SFI på utbildning inom näringslivet.
Visby • Publicerad 4 juli 2019 • Uppdaterad 5 juli 2019
Under politikerveckan i Almedalen höll Alexandra Pascalidou i seminariet om svenska och integration. Kent Angergård var en av deltagarna som lyfte goda exempel på lyckad integration,
Under politikerveckan i Almedalen höll Alexandra Pascalidou i seminariet om svenska och integration. Kent Angergård var en av deltagarna som lyfte goda exempel på lyckad integration,Foto: Privat

– Snabb och smidig språkinlärning är ju avgörande för integrationen och gemenskapen i en allt mer polariserad tid, säger Alexandra Pascalidou som höll i seminariet i Almedalen under tisdagen.

Under seminariet om språk och integration lyftes goda exempel men även erfarenheter där integrationen gått mindre bra och varför. Deltagarna diskuterade även vad som krävs för att fler aktörer ska kunna ta del av arbetet med integration.

Seminariet var fullsatt.
Seminariet var fullsatt.Foto: Kent Angergård

Seminariet var fullsatt.

– Av feedbacken att döma fick jag nog fram vad Kristianstadsmodellen handlar om på att sätt som alla förstod. Så det känns bra, säger Kent Angergård efter seminariet.

På Folkuniversitetet i Kristianstad studerar 550 personer SFI. Sedan Kristianstadsmodellen startade i maj 2017 har ett 40-tal personer kommit ut på utbildning på olika arbetsplatser.

De får en utbildning som är på max 6 månader.

– Vi har 25 pers som fått jobb hos ”våra” företag vilket innebär 55 % av de som kommit ut på utbildning, vilket är ett mycket gott resultat. Övriga har säkert också blivit mer anställningsbara, säger han.

Idag är tio företag knutna till Kristianstadsmodellen. Det är Absolut. Ica Maxi, Citygross, Mio, Bobcat, Culinar, Malmbergs water, Wikan Personal, Mat & ro och Starka, med flera.

– Företagen ser en ny rekryteringsbas i det här. Den andra delen, som är oerhört viktig, är att det är ett sätt att motverka utanförskapet i samhället genom att nyanlända kommer i jobb, säger Kent Angergård som har goda kontakter inom näringslivet.

Arrangör för seminariet var Folkuniversitetet.

Visby, Gotland.
Visby, Gotland.Foto: Privat
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.