1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

På ett snabbspår i rättsväsendet

Oskar Zaidmark kom under vågen av flyktingar hösten 2015. Nu går han ett snabbspår för akademiker med praktik på Kristianstads tingsrätt för att lära sig det svenska rättsväsendet.
Kristianstad • Publicerad 19 juli 2019
Oskar Zaidmark
Oskar ZaidmarkFoto: Victor Lindstammer

I maj började den-30 årige juristen Oskar Zaidmark från Syrien sitt snabbspår på Kristianstads tingsrätt. Där gör han en praktik i 6 månader.

Det ger honom en möjlighet att utveckla sig själv och sin kunskap. Där jobbar han med olika saker, bland annat skriver han protokoll vid häktningsförhandlingar, och konkurser. Dessutom bereder han beslut och hanterar skilsmässor, och god man - ärenden.

Oskar kommer från Raqqa i Syrien, som var ett centrum för terrororganisationen IS.

– Det var obekvämt hela tiden, i Raqqa fanns döden runt hörnet.

När han flydde var hans syfte att nå Sverige, som hans pappa besökt i sitt arbete. I Sverige finns demokrati, och han kände till både Olof Palme och Zlatan.

Men resan till Sverige var väldigt svår.

– Man har inget val. Det var en mycket farlig resa, säger han

Under de första två åren i väntan på uppehållstillstånd i Dals Ed läste han svenska på egen hand. Han flyttade till en familj i Ängelholm.

– De är min svenska familj. Jag tänkte att det skulle bli svårt med mitt arabiska ursprung, men det är bara att leva, säger han.

Oskar känner sig som en öppen, social och arbetsam person, för att utveckla sitt svenska språk. Det kräver ett hårt jobb, han läser hela tiden, pratar och lyssnar. Han har engagerat sig politiskt för Socialdemokraterna och fick i valet en plats i kommunstyrelsen i Ängelholm, men tog en paus för att gå snabbspåret på tingsrätten.

Han drömmer om att bli en domare, den drömmen var hos honom redan i Syrien, och finns kvar.

Oskar Zaidmark

Han studerade i Syrien till jurist.

Snabbspår för akademiker från andra länder via arbetsförmedlingen för att ge dem en möjlighet för att jobba inom deras yrke i Sverige.

Snabbspår i rättsväsendet har kursstudier på Malmö universitet och Folkuniversitetet i svensk lagstiftning och rättsväsende.

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.