1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Osäker framtid efter studenten

Zekrulah Ahmadi och Zokra Sekandari har precis tagit studenten. Zekrulah har pressen på sig att hitta ett fast jobb för att få stanna i Sverige. Zohra vill bli socionom. Båda ser fram emot att jobba i sommar.
Kristianstad • Publicerad 12 juni 2020 • Uppdaterad 17 juni 2020
Zekrulah Ahmadi, student 2020, har gått fordonsprogrammet på Framtidsgymnasiet. I sommar ska han jobba på Renhållningen.
Zekrulah Ahmadi, student 2020, har gått fordonsprogrammet på Framtidsgymnasiet. I sommar ska han jobba på Renhållningen.Foto: Ellinor Ekdahl

Studierna har inte varit som vanligt under våren. På grund av coronaviruset har eleverna haft undervisning på distans.

Zekrulah har fått teorilektioner via video. Han tycker det har gått bra. Men han åkte till skolan för praktiska övningar som övningskörning med lastbil. Att hålla distans har inte varit ett problem.

– Jag tog mitt körkort för lastbil i januari, säger han och visar stolt upp det.

Zohra tycker att undervisningen på distans var jobbig.

Och hon hade sett fram emot att åka på studentresa till Spanien och att åka flak efter utspringet, men det blev inget av. Många i klassen är besvikna över det.

Hon fick inte information om hur man gör för att söka till universitet och högskola under distansundervisningen. Därför missade hon sista datumet för att söka in till hösten.

Zohra Sekandari vill bli socionom. Hon ska jobba inom hemtjänsten i sommar.
Zohra Sekandari vill bli socionom. Hon ska jobba inom hemtjänsten i sommar.Foto: Ellinor Ekdahl
Zohra Sekandari vill hon söka in till socionomutbildningen. ”Jag missade sista datumet för att söka in till hösten”.
Zohra Sekandari vill hon söka in till socionomutbildningen. ”Jag missade sista datumet för att söka in till hösten”.Foto: Ellinor Ekdahl, praktikant

– Jag får jobba lite och söka till vårterminen istället, säger hon.

Zorha har jobbat inom hemtjänsten en längre tid. Hon trivs bra med det.

För Zekrulah är det stressigt på ett annat sätt. Han måste skaffa ett fast jobb inom ett halvår för att få stanna kvar i Sverige.

– Det känns stressande. Jag vill studera vidare på högskola men jag måste ha permanent uppehållstillstånd för att få göra det. Det får du bara med ett fast jobb.

Fakta

Zekrulah Ahmadi

Ålder: 21 år

Född: I Iran.

Bor: I Knislinge.

Utbildning: Har gått fordon- och transportprogrammet på Framtidsgymnasiet. Ska jobba som lastbilschaufför och köra avfall från hushållen på Renhållningen i sommar.

Fakta

Zohra Sekandari

Ålder: 20 år.

Född: I Afghanistan.

Bor: I Knislinge.

Utbildning: Har gått samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap på Söderportgymnasiet. Ska jobba inom hemtjänsten i sommar.

Ellinor Ekdahl
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.