1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Oron för coronavirus bra för handeln

Mjölet har tagit slut, hyllorna ska fyllas på i morgon. Olja, bröd och grönsaker går också åt. Oron för coronaviruset för med sig att kunder hamstrar varor på Netto. ”Vi har nästan tre gånger fler kunder per timme jämfört med en vanlig fredag”, säger Joakim Jacquemot, butikschef.
Kristianstad • Publicerad 13 mars 2020
Noorullah Tareen har köpt två stora dunkar med matolja. ”Jag är lite orolig för att allt ska stänga ner, som i Kina. Jag vill vara på den säkra sidan”, säger han.
Noorullah Tareen har köpt två stora dunkar med matolja. ”Jag är lite orolig för att allt ska stänga ner, som i Kina. Jag vill vara på den säkra sidan”, säger han.Foto: Tommy Svensson

Det är inte lönehelg, ändå är det fullt med kunder som handlar i stora mängder.

– Jag handlar absolut mer, och har köpt saker från Willys. Jag är lite orolig för att allt ska stänga ner, som i Kina. Det finns ingen handsprit alls i hela Kristianstad. Jag har letat överallt, på apotek, Willys, City Gross och andra ställen, säger Noorullah Tareen.

”Alla kunder handlar, handlar, handlar. Alla affärer säger likadant – Maxi, Willy”
Joakim Jacquemot, butikschef på Netto

Men myndigheterna i Sverige säger att vi inte ska hamstra varor, vi ska leva ett normalt liv. Tror du inte på det?

– Jo, men jag är orolig, jag vill vara på den säkra sidan.

En del kunder tar det lugnt.

– Jag tror inte det blir någon kris, det ordnar sig så småningom, säger Saleh Fakhro, som bara köpt några enstaka varor.

Saleh Fakhro känner ingen oro. ”Jag tror inte det blir någon kris, det ordnar sig så småningom”, säger han.
Saleh Fakhro känner ingen oro. ”Jag tror inte det blir någon kris, det ordnar sig så småningom”, säger han.Foto: Tommy Svensson
”Nu är det en väldigt uppgång för oss, sen kan det säkert komma en dip”, säger butikschefen .Joakim Jacquemot.
”Nu är det en väldigt uppgång för oss, sen kan det säkert komma en dip”, säger butikschefen .Joakim Jacquemot.Foto: Tommy Svensson

Butikschefen Joakim Jacquemot är trots omständigheterna nöjd.

– Alla kunder handlar, handlar, handlar. Alla affärer säger likadant – Maxi, Willy, nämner butikschefen.

Vad handlar folk?

– Mjöl, olja, pasta, olja frysvaror, grönsaker, mycket bröd. Det började redan igår, torsdag. Det eror mycket på skriverier i media, jag läser ju själv också. Inte för att någon sagt att man ska bunkra upp, men jag tror folk vill hålla sig hemma. Nu är det en väldigt uppgång för oss, sen kan det säkert komma en dip.

För er del är coronaviruset bra?

– Ja, på ett skämtsamt sätt. Just nu är det helt ok.

Hur mycket mer säljer ni?

– Tre gånger så mycket, framförallt i dag, och det är precis innan lön och bidrag. Folk brukar inte handlar så mycket annars.

Inga problem fylla på lager?

– Nej, vi har tagit in extrapersonal. Vissa saker tog slut i dag, som potatis och basvaror som mjöl. Men vi får mer mjöl i morgon. Just nu är det full ös, det är kul, säger butikschefen.

Nawal Hlail med dotter Hiba handlar som en vanlig fredag. ”Jag tror inte man behöver handla extra mat här i Sverige”, säger Nawal Hlail.
Nawal Hlail med dotter Hiba handlar som en vanlig fredag. ”Jag tror inte man behöver handla extra mat här i Sverige”, säger Nawal Hlail.Foto: Tommy Svensson

Ska du köpa hem en massa extra varor?

– Nej, jag handlar som en vanlig fredag, säger Nawal Hlail.

–  Klart jag är orolig, men jag tror inte man behöver handla extra mat här i Sverige.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.