1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Nytt för i år: Semla som pizza eller prinsessbakelse

Semla som pizza, kanelbullesemla eller prinsessemla – varianterna på semlan blir allt fler. Men det är den traditionella semlan som säljer bäst på konditorier i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 11 februari 2019
Semmelpizzan räcker till åtta personer. ”Jag tycker att den är godare än vanlig semla”, säger Rami Atou.
Semmelpizzan räcker till åtta personer. ”Jag tycker att den är godare än vanlig semla”, säger Rami Atou.Foto: Lasse Ottosson

Fastlagsbullen eller semlan har länge varit en slät vetebulle med mandelmassa och grädde.

Men 2015 kom Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm på att svepa in mandelmassa och grädde i tunt kavlad vetedeg. Semmelwrapen var född. Sedan dess har fastlagsbullen börjat få allt mer fantasifulla former.

En nyhet i Kristianstad i är är semmelpizzan som Rami Atou, ägare till Happy Italy på C4 Shopping, bakar. Han breder ut fyllningen av mandelmassa och vispad grädde på en pizzabotten.

– Sedan river jag mandel ovanpå. Det ser lite häftigt ut.

Semmelpizzan kom för en månad sedan. Nu håller den på att bli mer populär än hans efterrätt nutellapizzan.

Hur blir smakblandningen av salt pizzadeg och söt fyllning?

– Det passar väldigt bra. Jag tycker den är godare än vanlig semla, säger Rami Atou.

Det går att kombinera kanelsnäcka och semla, som på Duvanders conditori, eller prinsessbakelse och semla som på Conditori Fantasi och Darins.

Prinsessemlan är en vetebulle med kardemumma, med hål för hallonsylt och grädde. Och marsipan utanpå.

– Jag tror att den är populär för att alla älskar prinsesstårta,, säger Alexander Einarsson, chefskonditor på Conditori Fantasi och Darins.

Jens Duvander kom på att kanelsnäcka och semla vore en bra kombination. Han skär av toppen på kanelbullen och fyller mellanrummet med mandelmassa och grädde.

– Jag tycker att det gifter sig. Våra vanliga kanelsnäckor har ju mandelfyllning.

Brödboden har för fjärde året veckans semla med olika smaker, från vecka 2 till 9.

– Den danska semlan med vaniljkräm, hallonsylt och chokladglasyr brukar vara populärast, säger delägaren Christer Särnblad.

Mest populär är den klassiska fastlagsbullen, med en slät vetebulle. Det säger alla konditorier som Kristianstadsbladet pratat med.

– De nymoderna riktar sig till en ny generation. Det har blivit en väldig hajp kring semlor. Det är fräckt, säger Henrik Olsson på Axelssons konditori.

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.