1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Nyanlända akademiker har svårt att få jobb i Skåne

Det finns många hinder för nyanlända akademiker att få jobb i Skåne. Ett av de största är språkkunskaper och att sfi inte räcker till. Andra hinder är informella regler och stelbenta, byråkratiska system.
Skåne • Publicerad 18 februari 2019
Nyanlända akademiker har svårt att få jobb i Sverige. Inom vårdyrken och teknik går det dock lättare än inom samhällsvetenskap.
Nyanlända akademiker har svårt att få jobb i Sverige. Inom vårdyrken och teknik går det dock lättare än inom samhällsvetenskap.Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT

90 procent av svenska akademiker har jobb. För nyanlända akademiker är siffran 61 procent.Region Skåne ville ta reda på varför nyanlända akademiker har svårare att få jobb. Nu är rapporten klar. Den heter ”Kartläggning av hinder för etableringar av nyanlända akademiker i Skåne”.

Den pekar på åtta olika områden med utmaningar och sju viktiga flaskhalsar. Den största utmaningen är att få nyanlända klarar språket. Sfi, svenska för invandrare, fungerar inte tillräckligt bra. Nyanlända riktar kritik mot att de måste vänta tre månader innan de får börja studera svenska.

Ett annat problem är att nyanlända inte vet hur man beter sig på en svensk arbetsplats. Och det finns inga korta utbildningar på universitetsnivå.

Systemet som ska hjälpa nyanlända ut på arbetsmarknaden är stelbent och otydligt, många organisationer och myndigheter är inblandade. Många ser nyanlända som en homogen grupp.

I rapporten står det att arbetsgivare deltar för lite i olika insatser. Resultatet kan bli att nyanlända akademiker tar jobb som ligger under deras kompetens. Det är ett slöseri med resurser och kompetens. Dessutom konkurrerar akademiker ut andra personer med lägre utbildning, står det i rapporten.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.