1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Nya regler för körkort

Ska du ta körkort? Nu har du längre tid på dig mellan teoriprov och uppkörning. Teoriprovet för personbil är giltigt i fyra månader, mot tidigare två. Men du måste klara teoriprovet först innan du bokar körprovet.
Kristianstad • Publicerad 4 mars 2020
Från den 1 mars gäller nya regler för teoriprov och uppkörning.
Från den 1 mars gäller nya regler för teoriprov och uppkörning.Foto: Bertil Ericson / TT

De nya reglerna gäller från den 1 mars. Syftet är att de som tar körkort ska få mer tid för utbildning om de blir underkända på körprovet.

– Vi vill att fler satsar på att utbilda sig mer innan de gör omprov för körprov. Det är bättre att lägga tid och pengar på utbildning än på flera omprov, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

Bokningen har blivit enklare. Nu kan du boka teoriprovet privat och körprovet via trafikskola, eller tvärtom. Det går också att boka teoriprovet på en ort och körprovet på en annan ort, via Trafikverkets bokningstjänst på webben.

Nu kan du  boka teoriprovet privat och körprovet via trafikskola, eller tvärtom.
Nu kan du boka teoriprovet privat och körprovet via trafikskola, eller tvärtom.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.