1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Ny utställning på Wanås berättar många historier

Årets stora utställning på ”Wanås Konst” vill lyfta upp konst som berättar mer än en historia, ”Not a Single Story II”. Utställningen vill betona faran med endast en berättelse. En stor publik kom till invigningen den 5 maj.
Wanås • Publicerad 9 maj 2019
Elisabeth Millqvist berättade om bakgrunden till utställningen på vernissagen den 5 maj.
Elisabeth Millqvist berättade om bakgrunden till utställningen på vernissagen den 5 maj.Foto: Victor Lindstammer

Utställningen bygger på den internationellt prisade författaren Chimamanda Ngozi Adichies välkända text med samma namn, ”Faran med bara en enda berättelse”.

”Om man säger, ”inte bara en berättelse”, då känns det viktigt att ha olika intryck och ingångar. Det blir det med många konstnärer”, sa Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare på Wanås Konst.
”Om man säger, ”inte bara en berättelse”, då känns det viktigt att ha olika intryck och ingångar. Det blir det med många konstnärer”, sa Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare på Wanås Konst.Foto: Victor Lindstammer

Elisabeth Millqvist och Mattias Givell är konstnärliga ledare på Wanås Konst. De har ansvar för utställningen.

Elisabeth berättar att bakgrunden är en utställning med samma namn i Sydafrika. Då delade 25 konstnärer med sig olika historier. Den här gången är åtta konstnärer från hela världen med.

Santiago Mostyn arbetar med rörlig bild i verket ”Suedi”, med musik av rapparen Erik Lundin. Videon handlar om identitet; både om två brottare och migranters färd genom Europa.
Santiago Mostyn arbetar med rörlig bild i verket ”Suedi”, med musik av rapparen Erik Lundin. Videon handlar om identitet; både om två brottare och migranters färd genom Europa.Foto: Victor Lindstammer
Konstnärerna Santiago Mostyn, Lungiswa Gqunta, Anike Joyce Sadiq, Gunilla Klingberg och Peter Geschwind deltar i utställningen.
Konstnärerna Santiago Mostyn, Lungiswa Gqunta, Anike Joyce Sadiq, Gunilla Klingberg och Peter Geschwind deltar i utställningen.Foto: Victor Lindstammer

Besökare på vernissagen var förtjusa över den nya utställningens internationella grepp.

– Det är väldigt professionella konstnärliga ledare. De har lyft upp Wanås Konst och gjort det internationellt, det börjar bli riktigt stort, sa Krister Wall, besökare och själv arkitekt. Han bor i Knislinge och kom till Wanås med vännerna Marianne och Olle Henricson.

– Det är en spännande utställning och väldigt vacker, sa Marianne.

Krister Wall har besökt Wanås Konst i många år, här med vännerna Marianne Henricson, Gunnel och Lennart Petersohn samt Olle Henricson.
Krister Wall har besökt Wanås Konst i många år, här med vännerna Marianne Henricson, Gunnel och Lennart Petersohn samt Olle Henricson.Foto: Victor Lindstammer
Sandra JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.