1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ny mötesplats ger svar på frågor

Hur betalar jag mina räkningar? Vad är viktigt när jag hyr en lägenhet? På en ny mötesplats i Knislinge får nyanlända svar på sina frågor.
Knislinge • Publicerad 24 januari 2019
Hyresgästföreningen,ABF, Östra Göinge kommun, Göingehem och House of Beatrice samarbetar om den nya mötesplatsen som invigdes den 21 januari.
Hyresgästföreningen,ABF, Östra Göinge kommun, Göingehem och House of Beatrice samarbetar om den nya mötesplatsen som invigdes den 21 januari.Foto: Victor Lindstammer

Mötesplatsen är på Balders väg 6 varje måndag, i Hyresgästföreningens lokal. På förmiddagen är det en studiecirkel.

”Vi satsar på en studiecirkel för kvinnor. Det lär vara bästa sättet att sprida kunskapen vidare också till män och barn. Blir det stort intresse kan vi starta en cirkel i Broby också”, säger Carl-Johan Dahlgren, ordförande i Hyresgästföreningen i Östra Göinge.
”Vi satsar på en studiecirkel för kvinnor. Det lär vara bästa sättet att sprida kunskapen vidare också till män och barn. Blir det stort intresse kan vi starta en cirkel i Broby också”, säger Carl-Johan Dahlgren, ordförande i Hyresgästföreningen i Östra Göinge.Foto: Victor Lindstammer

Studiecirkeln heter ”Leva och bo i Sverige”. Asmaa Al-hourani från Knislinge leder den.

– Vi vänder oss till kvinnor, både nyanlända och asylsökande som väntar på sfi, säger hon.

Asmaa Al-hourani kom till Sverige för tre år sedan, från Syrien. ”Målet med studiecirkeln är att ge kvinnorna stöd på flera sätt, så de inte känner sig ensamma i sitt nya land”, säger hon.
Asmaa Al-hourani kom till Sverige för tre år sedan, från Syrien. ”Målet med studiecirkeln är att ge kvinnorna stöd på flera sätt, så de inte känner sig ensamma i sitt nya land”, säger hon.Foto: Victor Lindstammer

Språkcafé finns också.

– Målet är ge deltagarna information på lätt svenska om hur det fungerar att leva, bo och arbeta i Sverige. För att stärka språket och ta upp vilka sociala koder och värderingar som finns i samhället.

Varje måndag eftermiddag är mötesplatsen öppen för alla. Då är män, kvinnor och barn välkomna.

Rita Akusu från Nigeria har precis fått uppehållstillstånd. Hon hade önskat att det funnits en studiecirkel när hon kom för nio månader sedan.
Rita Akusu från Nigeria har precis fått uppehållstillstånd. Hon hade önskat att det funnits en studiecirkel när hon kom för nio månader sedan.Foto: Victor Lindstammer
Jamila och Eman från House of Beatrice, som står bakom den  nya mötesplatsen.
Jamila och Eman från House of Beatrice, som står bakom den nya mötesplatsen.Foto: Victor Lindstammer
Sofyan AswadSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.