Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Nejat drömmer om att få stanna i Sverige - och starta eget företag

Nejatllah ”Nejat” Haymakh kom som ensamkommande barn när han anlände till Sverige i slutet av 2015. Han visar stort intresse för att komma in i samhället, genom sport, skolan, kyrkan och praktik. Trots flera avslag på ansökan om asyl. Han vågar ta initiativ och skapa ett socialt nätverk. Nätverket hjälper honom och han hjälper andra.
Åhus • Publicerad 10 juli 2019
Nejat går handelsprogrammet och har haft praktik på Åhus golfkrog. Nu drömmer han om att starta ett eget företag.
Nejat går handelsprogrammet och har haft praktik på Åhus golfkrog. Nu drömmer han om att starta ett eget företag.Foto: Victor Lindstammer

Nejat håller på med många aktiviteter. Samtidigt önskar han att få uppehållstillstånd. Först då kan han bygga en trygg framtid.

Som ny i Sverige började han med sport:

Annons

– Jag vill hjälpa folk genom att lära dem fotboll och innebandy, säger han.

Han är fotbollstränare i Yngsjö för barn sex till sju år, och är tränare för en grupp tjejer i innebandy på Vilan, i projektet ”Innebandy passar alla”.

– Innebandy är spännande. Spelet är snabbt och bygger på skicklighet.

Innan han kom till Sverige finns han inte att sporten innebandy fanns. Mindre än ett år senare började han spela. Och nu är han både tränare och domare.

”Här fick jag börja studera för första gången i mitt liv, och göra det på svenska. Men jag klarar det”

– Vi hade två tjejer i början, men antalet har ökar nu till nio. Sport är en mycket bra hjälp för integration, säger han.

Han är även volontär i Östermalmskyrkan.

– Jag tar hand om barnen när föräldrarna har språkcafé. De i kyrkan har ett öppet hjärta och det är en fin stämning, säger han.

Han längtar efter ett positivt beslut om uppehållstillstånd. Det tänker han mycket på. Ändå satsar han mycket på studierna på Söderport gymnasiet, där han gått i ettan på handelsprogrammet.

– Jag är flitig och studerar mycket, men jag kan inte sluta tänka på mitt ärende hos Migrationsverket.

Han fick tidigt fyra avslag, men han ger inte upp utan kämpar för att stanna i Sverige.

Annons

Han tror att Migrationsverket har gjort fel några gånger. Problemet är att hans modersmål är uzbekiska språket, men de bokade tid med en tolk som pratar Dari, ett språk Nejat inte kan.

– Det är svårt att studera, jag kan inte skriva på mitt modersmål. Här fick jag börja studera för första gången i mitt liv, och göra det på svenska. Men jag klarar det, säger han.

När han fyllt 18 år blev han tvungen att flytta från Migrationsverkets boende. Han sökte därför efter en familj han kunde bo hos.

– Genom ett språkkafé i Åhus lärde jag känna en familj. Jag bor hos dem nu, och lär mig mycket av dem, de hjälper mig. De är min familj här, säger han.

Nejat är duktig och pålitlig tycker Mattias Olsson, restaurangchef på Åhus golfkrog. ”Han sköter sig väldigt bra”.
Nejat är duktig och pålitlig tycker Mattias Olsson, restaurangchef på Åhus golfkrog. ”Han sköter sig väldigt bra”.Foto: Victor Lindstammer
Nejat har bland  annat hjälpt till i disken och att servera.
Nejat har bland annat hjälpt till i disken och att servera.Foto: Victor Lindstammer

Tack vare en kompis fick han en praktik på Åhus Golfkrog. Han tyckte om sin praktik.

Restaurangchefen Mattias Olsson ser Nejat som en duktig och pålitlig kille:

– Nejat kan sitt jobb perfekt, han vet vad han ska göra. Naturligtvis får han ett jobb här när han återvänder med goda nyheter från Migrationsverket.

Mattias Olsson tycker att samhället bör ställa upp och hjälpa till.

– Man bör hjälpa människor att komma in i samhället. De har självklart en förmåga, men de behöver en hjälp i början.

Vilka drömmer har du, Nejat?

Annons

– Min dröm är att få uppehållstillstånd och bo som vanligt i Sverige. Jag drömmer om att starta ett eget företag, att hjälpa människor som har problem att få jobb.

På några få år har Nejat lärt sig bra svenska. Han satsar på studierna på handelsprogrammet och är mycket aktiv på sin fritid. Bland annat är han både tränare och domare i innebandy.
På några få år har Nejat lärt sig bra svenska. Han satsar på studierna på handelsprogrammet och är mycket aktiv på sin fritid. Bland annat är han både tränare och domare i innebandy.Foto: Victor Lindstammer
Fakta

Nejatllah Haymakh

Född: 1999.

Familj: Bor hor en svensk familj med sju barn. Han har bott hos dem i två år. Har sina föräldrar kvar i Afghanistan.

Bakgrund: Från Afghanistan.

Studerar: Är klar med årskurs ett på Söderportgymnasiets handelsprogram.

Modersmål: Uzbekiska.

Under praktiken på Åhus golfkrog har Nejat fått prova på lite av varje. Han har trivts mycket bra.
Under praktiken på Åhus golfkrog har Nejat fått prova på lite av varje. Han har trivts mycket bra.Foto: Victor Lindstammer
När Nejat fyllde 18 fick han flytta ut från Migrationsverkets boende. En familj i Åhus med sju barn erbjöd honom att flytta in. ”De är min familj nu, de hjälper mig väldigt mycket”, säger han.
När Nejat fyllde 18 fick han flytta ut från Migrationsverkets boende. En familj i Åhus med sju barn erbjöd honom att flytta in. ”De är min familj nu, de hjälper mig väldigt mycket”, säger han.Foto: Victor Lindstammer
Foto: Victor Lindstammer
Nejat har bland  annat hjälpt till i disken och att servera.
Nejat har bland annat hjälpt till i disken och att servera.Foto: Victor Lindstammer
Foto: Victor Lindstammer
Mohamad KaninaSkicka e-post
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons