1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Mumsa på semlor när du vill

Förr åt man semlor bara på fettisdagen, som i år är den 25 februari. Numera börjar de säljas redan vid jul. Fettisdagen är den tredje dagen före fastan.
Kristianstad • Publicerad 11 februari 2020 • Uppdaterad 12 februari 2020
En traditionell semla (fastlagsbulle) är en bulle bakad på vetemjöl, fylld med mandelmassa och grädde.  Med florsocker ovanpå.
En traditionell semla (fastlagsbulle) är en bulle bakad på vetemjöl, fylld med mandelmassa och grädde. Med florsocker ovanpå.Foto: Tommy Svensson

Fastlagen kallas de tre dagarna innan fastan och är en kristen högtid. Fastan pågår sedan 40 dagar innan påsk. Få kristna i Sverige fastar idag.

Fettisdagen firas i många svenska hem. Den firas över hela världen.

Semlan kom till Sverige redan på 1200-talet. Den har haft många namn. Ett av de första namnen, hetvägg, är från 1689. Idag är det en semla som äts med varm mjölk, som man åt den förr i tiden.

Mandelmassan kom till på 1800-talet. På senare tid har nya varianter dykt upp på caféerna, bland annat korvsemla och semmelwrap.

Så här kan en semla också se ut.
Så här kan en semla också se ut.Foto: Anton Hansson
Det finns många olika typer av semlor att köpa.
Det finns många olika typer av semlor att köpa.Foto: Staffan Lindbom
Grädde ska det vara i en semla.
Grädde ska det vara i en semla.Foto: Mark Hanlon

Semlor Ingredienser

26 semlor

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1,5 dl strösocker

2 tsk kardemumma, stött

0,5 tsk salt

15 dl vetemjöl, (ca 900 g)

Fyllning

400 g mandelmassa

1,5 dl mjölk

6 dl vispgrädde

florsocker till garnering

Semla.
Semla.Foto: Anton Hedberg

Gör så här:

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen)

3. Arbeta ihop till en deg. Knåda den cirka 5 minuter i köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk, dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 10 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.

Fyllning:

1. Skär av ett litet lock på bullarna.

2. Riv mandelmassan grovt på rivjärn.

3. Gröp ut en del av inkråmet i varje bulle, blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken, rör ihop till en tjock smet.

4. Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden fluffig. Lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden. Pudra över florsocker.

Schlagersemla, till Melodifestivalen som börjar i februari.
Schlagersemla, till Melodifestivalen som börjar i februari.Foto: Lasse Ottosson
Kanelbulle som semla.
Kanelbulle som semla.Foto: Lasse Ottosson
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.