Mumsa på semlor när du vill
Fastlagen kallas de tre dagarna innan fastan och är en kristen högtid. Fastan pågår sedan 40 dagar innan påsk. Få kristna i Sverige fastar idag.
Fettisdagen firas i många svenska hem. Den firas över hela världen.
Semlan kom till Sverige redan på 1200-talet. Den har haft många namn. Ett av de första namnen, hetvägg, är från 1689. Idag är det en semla som äts med varm mjölk, som man åt den förr i tiden.
Mandelmassan kom till på 1800-talet. På senare tid har nya varianter dykt upp på caféerna, bland annat korvsemla och semmelwrap.
Semlor Ingredienser
26 semlor
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk kardemumma, stött
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl, (ca 900 g)
Fyllning
400 g mandelmassa
1,5 dl mjölk
6 dl vispgrädde
florsocker till garnering
Gör så här:
1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen)
3. Arbeta ihop till en deg. Knåda den cirka 5 minuter i köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk, dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 10 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
Fyllning:
1. Skär av ett litet lock på bullarna.
2. Riv mandelmassan grovt på rivjärn.
3. Gröp ut en del av inkråmet i varje bulle, blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken, rör ihop till en tjock smet.
4. Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden fluffig. Lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden. Pudra över florsocker.