1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Mordförsöken i Kristianstad – så här långt har utredningarna kommit

Sju mordförsök har ägt rum i Kristianstad det senaste året. Det är så många mordförsök som anmälts till polisen. Kristianstadsbladet har sammanställt de olika fallen. Utredningarna har kommit olika långt.
Kristianstad • Publicerad 8 augusti 2019
I april knivhöggs en man på Österäng. Det är ett av minst sju mordförsök som ägt rum i Kristianstad under det senaste året.
I april knivhöggs en man på Österäng. Det är ett av minst sju mordförsök som ägt rum i Kristianstad under det senaste året.Foto: Victor Lindstammer

Knivhöggs i ansiktet – mitt på ljusa dagen

Var: Albert Hennings Väg, Österäng.

När: 24 april, 2019.

Händelsen: Två män 18 och 40 år börjar prata med varandra. Det slutar med att 18-åringen knivhugger den andra mannen i ansiktet. Den kraftiga blodförlusten ledde till ett hjärtstillestånd. Brottsoffret var nära att dö.

Status: 18-åringen står åtalad för mordförsök och har suttit häktad sedan 26 april. Rättegången började i Kristianstads tingsrätt måndagen den 29 juli.

En 41-årig man blev rånad på sin Rolexklocka i Åhus. En 19-åring är dömd för mordförsök.
En 41-årig man blev rånad på sin Rolexklocka i Åhus. En 19-åring är dömd för mordförsök.Foto: Jens Christian

Var nära att dö vid brutalt rånförsök

Var: Äspet, Åhus.

När: 7 november, 2018.

Händelsen: En 19-årig man försöker driva in en skuld genom att råna en 41-årig man på hans Rolexklocka, på uppfarten till villan där han bor. Tumult uppstår och 19-åringen sticker honom med en kniv - ett hugg som tar en centimeter från mannens hjärta.

Status: Hovrätten har dömt 19- åringen till fyra år och åtta månader fängelse för mordförsök. En 34-årig man dömdes till nio månader för medhjälp till mordförsök.

En 19-åring knivhögg sin kompis på Östra Storgatan i mars.
En 19-åring knivhögg sin kompis på Östra Storgatan i mars.Foto: jens christian

Knivhögg sin kompis under panikattack

Var: Östra Storgatan, Kristianstad.

När: 10 mars, 2019.

Händelsen: Två vänner i övre tonåren börjar bråka på natten. Den åtalade, en 19-årig man, ska ha knivhuggit den andra på både kroppen och i ansiktet. I tingsrätten förklarade 19-åringen att han fått en panikattack och flashbacks från sitt hemland.

Status: Rättegången pågår. Åklagaren yrkar på fängelse och utvisning. Just nu sker en psykisk undersökning av den 19-åringen. Resultatet avgör straffet.

Vapnet på bilden ska, tror polisen, ha använts vid flera skjutningar i Kristianstad. Bland annat vid mordförsöket på Vemmenhögsgatan den 9 september.
Vapnet på bilden ska, tror polisen, ha använts vid flera skjutningar i Kristianstad. Bland annat vid mordförsöket på Vemmenhögsgatan den 9 september.Foto: Polisen

Vägrar prata om mordförsök under valkvällen

Var: Vemmenhögsgatan, Näsby.

När: 9 september, 2018.

Händelsen: Två unga män i en bil beskjuts på kvällen. Polisen misstänker att flera vapen använts. Ingen person skadades. Männen som blev beskjutna är kända av polisen sedan tidigare. De har inte velat berätta vad som hänt.

Status: Två män, 23 och 24 år gamla, sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för mordförsök. Åtal har inte lämnats in än.

Två personer blev påkörda med bil vid pastavagnen i augusti. Fallet nämns ofta som ”påkörningen vid Pastavagnen”.
Två personer blev påkörda med bil vid pastavagnen i augusti. Fallet nämns ofta som ”påkörningen vid Pastavagnen”.Foto: Jens Christian

Bröder friades i brutalt mordförsök med bil

Var: Östra Boulevarden (vid Pastavagnen), Kristianstad.

När: 30 augusti, 2018.

Händelsen: Ett bråk uppstår utanför Bånken i Kristianstad. En kort stund senare körs två personer över med en bil flera gånger vid Pastavagnen.

Status: Två bröder åtalas för brottet. Den ene frias i tingsrätten. Den andre, ofta benämnd som ”25-åringen”, döms i tingsrätten till elva års fängelse och utvisning. Hovrätten friar honom – det kan inte uteslutas att någon annan kört bilen. Ett av offren, en man, har överklagat domen till Högsta domstolen.

På midsommardagen, den 22 juni, ska en man ha blivit utsatt för mordförsök på en bostadsadress i Tollarp.
På midsommardagen, den 22 juni, ska en man ha blivit utsatt för mordförsök på en bostadsadress i Tollarp.Foto: Johan Nilsson/TT

Oklarhet kring mordförsök på midsommardagen

Var: I Tollarp.

När: 22 juni, 2019.

Händelsen: En man i 40-årsåldern söker vård på Centralsjukhuset i Kristianstad efter att ha blivit utsatt för våld.

Status: Förundersökningen pågår. En man i 30-årsåldern är misstänkt för brottet.

Två lägenheter på Österäng besköts med flera skott i juni.
Två lägenheter på Österäng besköts med flera skott i juni.Foto: Victor Lindstammer

Ingen misstänkt för skotten på Österäng

Var: Hjalmar Söderbergs väg, Österäng.

När: 15 juni, 2019.

Händelsen: Två lägenheter på Österäng beskjuts med flera skott vid 18-tiden. Ingen person kommer till skada. Skotthål i byggnadens fasad och i fönster till två lägenheter.

Status: Polisen har ingen misstänkt för brottet.

Läs fler artiklar om mordförsöken på Kristianstadsbladet.se.

Leo PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.