Nyheter

Mohamad Kanina: ”Fortfarande känner jag en doft av frihet i biblioteket”

Bibliotekarien Annika Nilsson sa i en intervju, att ett av bibliotekets uppdrag är att stödja demokratin i samhället. Det hon sa väckte en djup känsla inom mig. Själv upptäckte jag vad ett bibliotek betyder när jag var 15 år. Jag var på biblioteket i Syrien minst en gång i veckan. Där kände jag mig fri.

Jag kunde läsa massor av kunskap utan att någon sa ”Den boken får du inte läsa”, eller att någon sa ”De böckerna är obligatoriska”. Jag upptäckte böckerna på egen hand.

Det var inte vanligt att ett barn eller en ungdom gick så ofta till biblioteket. Samhället, vare sig skola eller familj, uppmuntrade inte barn att gå till biblioteket och läsa.

Förmodligen berodde det på något som min vän senare sa till mig: ”Det verkar som om biblioteket har förstört din hjärna ”. Alltså: Samhället är inte bekvämt med att få en kritisk tänkande individ.

På biblioteket hittade jag böcker med fria och demokratiska tankar. Jag visste också att censur kan inte upptäcka allt i böckerna. Diktaturen har inte kontroll på allt i biblioteket, tvärtemot vad den sa.

Sedan dess har det blivit en vana att gå till biblioteket. När jag hade tråkigt i skolan och på universitetet gick jag till biblioteket; där kunde jag läsa vad jag ville, inte vad andra tvingade mig att läsa.

Jag förstod att om vi vill skapa ett demokratiskt samhälle måste vi börja med biblioteket, som jag alltid kallat min riktiga skola.

Jag kommer mer ihåg böcker jag läste på biblioteket än dem jag läste i skolan och på universitetet. Det kan bero på att min lust för kunskap blandades med mitt behov av frihet.

Samtidigt förstod jag redan då att mer kunskap betyder mer frihet.

Jag lånade många böcker om politik från biblioteket. Då sa en vän att jag skulle akta mig, de kommer att läsa ditt lånekort.

Kanske skulle underrättelsetjänsten fråga mig varför jag är intresserad av politik. Då började jag läsa alla ämnen. Det var spännande. Jag läste sociologi, filosofi, litteratur, historia.

Jag lämnade min egen samling av böcker i Syrien, mitt bibliotek som var min dyrgrip. Jag hade nästan 300 böcker, mycket värdefulla böcker,som jag köpt under många år. Jag är ledsen över detta, men jag kan alltid börja från början; jag överlever och kan läsa.

Jag har upplevt vad Annika Nilsson sa om demokrati under många år. Fortfarande känner jag en doft av frihet i biblioteket, som är min riktiga skola i livet.