1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Mohamad Kanina: Mohamad Kanina: ”Fastan är en spännande test, ett sätt att träna kropp och själ”

När jag var barn var jag så glad inför ramadan. Under ramadan brukade vi äta mycket godare mat och mer sötsaker. Dessutom träffade vi våra släktingar varje dag. De brukade vi annars bara träffa då och då. Och vi hade så roligt tillsammans. Även kristna har en tradition med fasta.
Mohamad KaninaSkicka e-post
Publicerad 6 maj 2019
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
kanina
kanina

Enligt koranen ska alla muslimer fasta, ett test för vilja och tålamod. De som inte orkar, bland annat gamla, sjuka och barn, fastar inte. Ramadan börjar den 6 maj i år. Vid två tidpunkter samlas vi och äter. Iftar är när solen går ner, cirka klockan 21 i år. Sahor är innan solen går upp, cirka klockan 3:30 i år. Man kan självklart äta hela natten.

Tiderna skiljer i de olika länderna. I Syrien brukade vi äta vid 18-tiden och sluta äta vid 4-tiden.

Under ramadan ska maten vara extra god för att du äter mindre, men jobbar eller studerar som vanligt. Människor kan träffas varje dag i moskén under bönen som heter Altarawih, även om det inte är obligatoriskt.

”Fastan har inte med orken att jobba eller leva, utan fastan ska öka andligheten”

I Sverige ska du fasta lång tid varje dygn. Det är inte lätt. Du saknar även din familj och dina vänner som du brukar dela fastan med.

Man försöker anpassa sig genom att hitta en gemenskap med andra. Tillsammans kan man laga många olika typer av mat. Det har några som bor på Näsby och Österäng gjort några gånger.

Ibland får jag frågan om hur vi kan fasta så lång tid, ”hur orkar ni jobba?”

Fastan har inte med orken att jobba eller leva, utan fastan ska öka andligheten, att själen ska hjälpa dig att få styrka att fasta. Är fastan skadlig ska man äta som vanligt.

Efter ramadan kommer ”Eid Fitr”, med fest som ger oss glädje, både andligt och socialt. Vi har även en plikt att se till att alla, även de fattiga, ska få del av fest och glädje.

I Syrien var vi lediga under Eid. Här i Sverige måste barnen gå i skolan, medan de ser barn i arabiska länder som firar. Därför försöker vi vuxna bland annat leka mer med dem efter skolan.

Fastan är inte unik för muslimer. Kristna protestanter i Sverige börjar sin fasta redan i februari, när fettisdagen med semlor är över. Idag är det få, om någon, som avstår mat och dryck utan de gör andra uppoffringar, till exempel avstår sociala medier, godis eller dataspel. Den kristna fastan varar till påsk, den största högtiden för kristna då Jesus korsfästes, dog och uppstod igen.

För min egen del är fastan en spännande test, som ett avbrott i rutiner och ett sätt att träna kropp och själ.

Under ramadan ska det vara mycket och finare mat att äta på natten.
Under ramadan ska det vara mycket och finare mat att äta på natten.Foto: Peter Åklundh
Helene Sturefelts debattartikel om islam har dragit igång en folkstorm.
Helene Sturefelts debattartikel om islam har dragit igång en folkstorm.Foto: Patric Söderström, Patric Sšderstršm