1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Mohamad Kanina: Mohamad Kanina: ”Det har varit fantastiska, hårda och svåra dagar”

Efter nästan tre år på mitt jobb på Kb Mosaik, har vi fått ett pris, Nya Journalistpriset, för bästa journalistik på annat språk än svenska. Det betyder mycket för mig. Jag och mina kollegor trodde inte att vi skulle få priset när vi jämförde med andra nominerade. Men vi tror på vårt jobb, som fått ett pris.
Mohamad KaninaSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 5 december 2019
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mohamad Kanina.
Mohamad Kanina.

Priset får vi efter en lång resa, som mina kollegor började, och som jag fått följa med på. Det har varit fantastiska, hårda och svåra dagar.

Framförallt har Kb Mosaik gett mig en möjlighet att jobba som journalist i Sverige. Ett jobb som en del säger är svårt att få i Sverige, även för svenskar.

När jag tänker på hur jag började med Kb Mosaik förstår jag hur många förändringar jag gått igenom.

Jag har lärt mig mycket om media i Sverige. Utmaningen var inte att jag ville lära mig om journalistik i Sverige, utan att jag borde skriva för att förklara det svenska samhället för nyanlända. Samtidigt är det viktigt att förklara för svenska samhället om nyanländas kulturer och erfarenhet.

”Jag har träffat mycket fantastiska människor som jag har lärt mig av”
Mohamad Kanina

Jag har träffat mycket fantastiska människor som jag har lärt mig av. Det har varit en resa i kunskaper om svenskhet.

Mitt språk blir mycket bättre genom jobbet, tack vare Inga-Lill, vår redaktör, och läraren Anne- Christine. Hon märkte att jag behöver utveckla mitt språk, även om jag började som journalist när jag klarat gymnasienivå i språket. Men jag behöver alltid träna mer. Man kan inte lära sig språket bara från böcker, utan språket är en praktisk verksamhet.

Jag lär mig mycket om källkritik via journalistiken i Sverige. Här finns en stor skillnad mot min tidigare erfarenhet.

Jag är glad att jag har jobbat för att förstärka demokratin, för i slutändan tror jag att integration är en demokratisk fråga. Ju mer integrationen lyckas, desto bättre fungerar demokratin. Jag har fördjupat min insikt om integration och identitet. Med tanke på vår globalisering är det en av de viktigaste ämnena för mig.

”Ju mer integrationen lyckas, desto bättre fungerar demokratin”
Mohamad Kanina

Nu förstår jag rollen som en lokal tidning har i samhället och demokratin. Den typen av journalistik har jag ingen erfarenhet av tidigare.

Jag glömmer aldrig att jag fick svenska medborgarskapet under tiden jag jobbat på Kb Mosaik. Det var fantastiska dagar för mig.

Efter tre år i jobbet tycker jag att Sverige är fantastiskt land, man kan skapa en framtid och nå sin dröm, men samtidigt måste man kämpa mycket hårt.

Som nyanlända kan vi bli en del av samhället, men vi måste ta vårt ansvar för bättre integration. Framförallt måste vi lära oss språket för att övervinna vår känsla av främlingskap.

Slutligen, två saker jag tror starkt på efter tre år på jobbet – att var och en av oss har en spännande och viktig berättelse som är värd att lyssna på, och att vi är mycket mer lika än vi tror!