Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Mjuka händer skapar framtid med tunga maskiner

De fyra kvinnorna är klara med utbildningen till maskinförare från Yrkesakademin i Höör. En av dem har redan fått jobb. Nu kan de köra de flesta tunga maskiner. De tycker att arbetet är både spännande och ovanligt.
Höör • Publicerad 22 maj 2019
Doinlita Mocanu och Temi J Poulsen tycker att de har valt rätt yrke, att bli maskinförare.
Doinlita Mocanu och Temi J Poulsen tycker att de har valt rätt yrke, att bli maskinförare.Foto: Sofyan Aswad

Kb Mosaik skrev om de fyra kvinnorna i september 2018, om kvinnorna som är pionjärer bland män på utbildningen till maskinförare. Då var de i början av sin utbildning som de kombinerat med att läsa sfi.

Nu har Rosa Gonzalez fått jobb. Rachida Ibrane är också klar med utbildningen. Temi J Poulsen och Doinlita Mocanu är på väg att avsluta den muntliga prövningen på nivå D. Sen är de också klara. Nu kämpar de för att få jobb.

Annons

Temi och Doinlita kan nu köra tunga maskiner, de har avslutat en praktik på ett företag i Malmö.

– Det var svårt och skrämmande. Fast rädslan gick snabbt över, och jobbet blev väldigt intressant för mig. Idag kan jag verkligen säga att jag kan arbeta med nästan alla tunga maskiner, säger Temi, mamma till två tjejer.

Doinlita Mocanu har jobbat som städare tidigare. ”Det behövs inte starka muskler, här finns tekniker som kvinnor enkelt klarar av – de behöver bara våga”, säger hon.
Doinlita Mocanu har jobbat som städare tidigare. ”Det behövs inte starka muskler, här finns tekniker som kvinnor enkelt klarar av – de behöver bara våga”, säger hon.Foto: Sofyan Aswad

De fyra kvinnorna betonar att de klarar jobbet lika bra som män.

– I början av praktiken trodde mina manliga kollegor att jag inte skulle fortsätta, men jag visade dem att jag kunde, säger Temi.

Doinlita Mocanu säger:

– Jag klarade uppgifter med asfalt, betong, stenar, sortering och jord. Jag körde hjulgrävare, hjullastare, grävmaskin och lastbil. På min praktik var jag den enda kvinnan, men alla där hälsade på mig.

Doinlita tyckte att den skånska dialekten var svår under första veckan på praktiken, men det blev bättre.

Nu när utbildningen är klar, tycker du kvinnor ska jobba som maskinförare?

– Med tiden blev utbildningen lättare och jag tyckte om den. Det behövs inte starka muskler, här finns tekniker som kvinnor enkelt klarar av – de behöver bara våga, säger Doinlita.

Lena Forsfält, språklärare i svenska säger:

Annons

– Det var mycket bra att blanda språk och yrkesutbildning. Vi anpassar språket till vad som behövs för att de ska klara yrket. Det är en mycket spännande erfarenhet.

Temi J Poulsen och Doinlita Mocanu är redo att börja jobba som maskinförare.
Temi J Poulsen och Doinlita Mocanu är redo att börja jobba som maskinförare.Foto: Sofyan Aswad
Temi J Poulsen och Doinlita Mocanu har fått stärkt självförtroende. Nu klarar de att manövrera tunga maskiner.
Temi J Poulsen och Doinlita Mocanu har fått stärkt självförtroende. Nu klarar de att manövrera tunga maskiner.Foto: Sofyan Aswad
Mohamad KaninaSkicka e-post
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons