1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Mäns dubbla roller inom hederskulturer

Pojkars och mäns dubbla roller inom hederskulturer – det var temat på Kristianstads kommun kommunen årliga dag till minne av Fadime Sahindal. Nära 300 personer lyssnade till föreläsaren Alán Ali från organisationen MÄN.
Kristianstad • Publicerad 7 februari 2019
Alán Ali är ordförande för riksorganisationen MÄN. Alán bytte jobbet som bilmekaniker till studier inom migration och genusvetenskap. Han är engagerad i frågor om rasism, våld, flykt och jämställdhet. Efter Fadime Sahindals uppmärksammade tal i riksdagen 2011 fördjupade han sig inom hedersnormer. Jobbar som föreläsare och utbildare, med fokus på pojkar/män och HBTQ personer.
Alán Ali är ordförande för riksorganisationen MÄN. Alán bytte jobbet som bilmekaniker till studier inom migration och genusvetenskap. Han är engagerad i frågor om rasism, våld, flykt och jämställdhet. Efter Fadime Sahindals uppmärksammade tal i riksdagen 2011 fördjupade han sig inom hedersnormer. Jobbar som föreläsare och utbildare, med fokus på pojkar/män och HBTQ personer.Foto: Victor Lindstammer

Fadime Sahindals minne lever vidare på olika håll, inte minst under Fadime-dagen. I Kristianstad har dagen sedan fem år tillbaka varit en utbildningsdag om hedersrelaterat våld och förtryck.

I år var utbildningen den 6 febuari, med fokus på pojkar och mäns dubbla roller inom hederskulturen. Hur unga pojkar påverkas av hedersnormer och hur det patriarkala samhället sätter mannen i en överordnad ställning.

– Oftast när vi pratar om hedersvåld är det utsatta kvinnor. Det är också viktigt eftersom majoriteten av de utsatta är kvinnor. Men vi får inte glömma männens dubbla roller som förövare och offer. Personer som inte följer den heterosexuella normen utsätts ofta för grövre våld än exempelvis kvinnor, sa Alán Ali från organisationen MÄN efter föreläsningen.

Kommunens Fadimedag hölls i rådhuset i Kristianstad.
Kommunens Fadimedag hölls i rådhuset i Kristianstad.Foto: Victor Lindstammer

Män kan vara offer för våld och förtryck. Men de kan även vara förövare.

– Män har ofta försörjningsplikt och flera olika roller som överordnad position. Det ger männen makt och frihet, men också massor av begränsningar. Det gäller inte minst sexuell identitet som inte stämmer överens med heteronormen.

Alán Ali pratade inte bara om problemen utan om olika lösningar. Ett stort ansvar vilar på män.

– Jag har nämnt ett exempel om två bröder som tryckte på sin föräldrar och farbröder för att ta systern tillbaka. Pojkar och män har makt att släppa på kontrollen, att skapa förändring. De kan också ses som resurs, inte bara de som är dumma.

Fadime Sahindal.
Fadime Sahindal.Foto: PONTUS LUNDAHL
Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.