1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Många unga är hemlösa i Kristianstad – fadderhem sökes

Stadsmissionen gör en kartläggning av hur många personer i åldern 18 år som är hemlösa i Kristianstad. Efter bara en kort tid är antalet redan över 30. i Hela Skåne är det cirka 200. ”Vi gör allt för att hitta ett fadderhem till alla”, säger Jovana Ilic, på Stadsmissionen.
Kristianstad • Publicerad 9 januari 2019
Jovana Ilic, på Stadsmissionen.
Jovana Ilic, på Stadsmissionen.Foto: Sofyan Aswad

I förra veckan skrev Kb Mosaik om att antalet hemlösa har ökat mycket i Kristianstad och i hela Sverige. Nattjouren på Näsby, som Stadsmissionen driver, tvingades avvisa 50 personer under oktober. Förra året var det tre personer som avvisades i oktober. Nattjouren har tolv platser.

– Vi önskar vi hade fler platser, säger Jovana Ilic, på Stadsmissionen.

Men hemlösa som är under 18 år får inte komma in på nattjouren.

Sedan oktober jobbar Jovana Ilic som uppsökare och fältarbetare vad gäller unga hemlösa. Dels gör hon en kartläggning av alla hemlösa i åldern 18 år, dels letar hon fadderhem till dem.

– Jag var naiv i början, tänkte att det nog är cirka 20 hemlösa, det är ju trots allt bara lilla Kristianstad. Men det är fler, det tillkommer fler varje dag. Vi är redan uppe i över 30, säger hon.

– Vissa sover ute i parken, vissa sover hos vänner. En stor del av dem är ensamkommande, det är något vi även ser i Malmö och Helsingborg, där vi också gör kartläggningen.

Målet är att få med alla unga hemlösa, även papperslösa, de som fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd.

– Det finns hemlösa som gömmer sig, vi har några av dem här i stan. Det är mest killar som är hemlösa men några tjejer också, till och med några tjejer som är födda i Sverige.

Vad gör de unga hemlösa om dagarna?

– De går i skolan. Jag har inte träffat en enda som inte går i skolan. Den nya gymnasielagen gör att de kan gå i skolan, men de har ingenstans att bo. De bor hos kompisar, vissa bor hos släktingar. De säger att de bor hos kusiner, men det är bra kompisar det handlar om. En del bor hos lärare, det är väldigt olika, säger hon.

De unga hemlösa går på Framtidsgymnasiet, Söderportgymnasiet och andra skolor.

– Många av dem har valt yrkesförberedande program. Enligt den nya gymnasielagen har de sex månader på sig att hitta jobb efteråt.

För några veckor sedan var det 200 ungdomar i Skåne som behövde någonstans att bo.

– 62 av dem bor i olika fadderhem som vi har kontakt med. Det är frivilliga, ideella personer som öppnat sitt hem för en ung hemlös. Vi önskar det vore fler, jag jobbar med att hitta fler fadderhem i Kristianstad.

Stadsmissionen samarbetar med Röda korset och Rädda barnen.

– De som väljer att bli fadderhem får en liten summa i ersättning, men det är inte många som vill ha den. De vill göra det för att hjälpa till. Jag tycker det är helt fantastiskt.

Det finns fadderhem i bland annat Arkelstorp och Gärds Köpinge.

Väldigt många ungdomar ringer till Jovana Ilic varje dag och ber om hjälp.

– Vi önskar att samhället skulle kunna öppna upp sig mer, att det finns mer solidaritet.

De som valt att bli fadderhem kan få det tufft.

– Jag har hört många skräckhistorier om att grannar inte pratar med dom för att de tagit med en ensamkommande, eller att deras vänner inte vill umgås längre.

Stadsmissionen har kontakt med folkhögskolor i Skåne och Blekinge.

– Vi har tio ungdomar som bor på folkhögskolor och studerar där. Jag ska med en ungdom till Jämshögs folkhögskola och hoppas det ska gå bra. Vi hoppas på ett samarbete med Önnestads folkhögskola.

– Vi vill ju lösa det för ungdomarna, att de inte blir fast i hemlöshet.

De 30 unga hemlösa ni har hittat, vad har de gemensamt?

– Många är ensamkommande. Övriga som inte är det har varit utsatta för hot, missbruk och psykisk ohälsa. Vad gäller hot är det ofta i dåliga relationer. Det är svårt att få kontakt med dem, det är få som viftar med händerna och säger ”hej, hej, jag är hemlös”.

Många är rädda.

– Jag säger till dem att jag finns här om de vill prata. Vissa som fått avslag väjer att flytta från Sverige för att de orkar inte längre.

– De unga hemlösa kommer hit för samtal, vi har en kurator också. Men många av dem hör av sig för att få reda på något om boendet, om vi har hittat något.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.