1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Man åtalas för rattsurfning – få fall avgörs i rätten

Östra Göinge/Kristianstad
Publicerad 23 oktober 2019
Foto: Erik Nylander/TT

En man i 50-årsåldern åtalas nu i Kristianstads tingsrätt för bland annat rattsurfning. Den nya lagen började gälla den 1 februari 2018. Men bara några få fall har tagits upp i Kristianstads tingsrätt.

Enligt Kristianstads tingsrätt har endast ett fåtal fall av rattsurfning lett till åtal. Fler kan i stället ha fått strafföreläggande eller böter (1 500 kronor) direkt på plats av polisen.

Om den misstänkte erkänner att han eller hon har begått brottet och det är klart vad det ska bli för straff, kan åklagaren meddela ett så kallat strafföreläggande.

Totalt 1 075 åtal eller strafföreläggande blev det under 2018 (elva månader) i Sverige gällande den nya lagen. Det rapporterar SVT. Mer än dubbelt så många, 2 341, fick böter av poliser på plats för brottet det första året (tolv månader).

Fakta

Förbud mot rattsurfning

Att köra bil och samtidigt surfa eller läsa i sin mobil orsakar många trafikolyckor. Från den 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobilen när du kör ett motordrivet fordon - om du håller mobilen i handen. Förbudet gäller också annan utrustning för kommunikation, till exempel GPS.

Om du bryter mot förbudet, kan du få böter och bli av med körkortet. Har du nyligen tagit körkort kan du behöva göra om uppkörningen.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.