1. Svenska
  2. English
  3. العربية

”Må bra”–grupp hjälper familjer att behandla fetma

Det finns ett stort behov att barn med fetma ska få hjälp. Därför erbjuder Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) en kurs för att behandla sjukdomen fetma. I höst startar en kurs för arabisktalande barn och föräldrar.
Kristianstad • Publicerad 2 oktober 2019
”Det är viktigt att inte lägga skulden för fetma på barn och familjer. Det är samhället som ändrat sig – barn och familjer får betala priset”, säger Kristina Georgiev, barnläkare.
”Det är viktigt att inte lägga skulden för fetma på barn och familjer. Det är samhället som ändrat sig – barn och familjer får betala priset”, säger Kristina Georgiev, barnläkare.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Mottagningen för barn och ungdom på CSK har ”Må bra grupper” för att hjälpa barn och ungdomar med fetma. I gruppen får barn och föräldrar träffa läkare, dietist, sjuksköterska med flera. Samtidigt få de träffa andra föräldrar och barn i liknande situation.

Sjukhuset får in remisser från skolor om barn som har fetma, det vill säga BMI (Body Mass Index) över 30. Familjerna blir kallade till ”Må-bra grupper” som har funnits i flera år. De är väldigt uppskattade och når bra resultat. Men det har varit svårt komma i kontakt med familjer som pratar arabiska.

– Under våren kallade vi till en grupp för arabisktalande och tillsammans med tolk. Kursen blev väldigt bra och uppskattad. Nästan alla kom, säger Christine Karström, verksamhetschef för Barn och Ungdom.

Samhället har förändrats. Det finns ett starkt tryck i reklam och media om att vi ska äta snabbmat och ha fredagsmys med chips och läsk.
Samhället har förändrats. Det finns ett starkt tryck i reklam och media om att vi ska äta snabbmat och ha fredagsmys med chips och läsk.Foto: Inga-Lill Bengtsson

I september startade en ny grupp på arabiska.

– Kursen börjar med ett möte för att ge information till föräldrar och barn som är nio år och äldre. Vi tror att information är viktig för båda föräldrarna, därför att båda är en del av behandlingen. Det är viktigt att de vet hur den går till, säger barnläkare Kristina Georgiev som håller i kursen.

På första mötet förklarar hon med hjälp av en tolk under en timme; vad fetma är, strategier för behandling, vad sjukhuset kan erbjuda familjen, till exempel råd om mat, dryck och sömn.

– Efter informationen ber vi föräldrarna att skriva hur de önskar att behandlingen ska fortsätta.

Sjuksköterskorna fortsätter sedan behandlingen med dietist, läkare och kurator. Tid bokas in till barnen för olika prov, bland annat blodtryck och kontroll om det finns risk för diabetes.

Maher M är en pappa till en dotter med fetma:

– Vi behöver konkreta åtgärder. Vi har varit i Sverige i ett och halvt år. Mitt barn hade fetma innan vi kom hit. Hon behöver riktig hjälp, men köerna är långa. Kursen här är bra. Vi behöver en individuell behandling, med en specialist så snabbt som möjligt.

BMI

Övervikt och fetma kan mätas med BMI (Body Mass Index). Det är ett mått på förhållandet mellan vikt och längd. Detta mått används bland annat av WHO (Världshälsoorganisationen) för att mäta övervikt/fetma. BMI är inte ett exakt mått - människor är olika byggda.

Foto: Inga-Lill Bengtsson
Foto: Inga-Lill Bengtsson
Mohamad KaninaSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.