1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Lugnare nyår jämfört med förra året

Både räddningstjänst och polis vittnar om att nyårshelgen har varit mycket lugnare än förra året.
Kristianstad • Publicerad 4 januari 2019
Även i år förekom raketskjutningar mot blåljuspersonal i Kristianstad. Men enligt både polis och räddningstjänst har det varit mycket lugnare jämfört med förra nyår.
Även i år förekom raketskjutningar mot blåljuspersonal i Kristianstad. Men enligt både polis och räddningstjänst har det varit mycket lugnare jämfört med förra nyår.Foto: Terje,Bendiksby

Från politiskt håll kommer beröm för blåljuspersonalens arbete.

– Jag noterar att polisen haft en annan strategi jämfört med förra året. Jag uppskattar att polisen hanterat det annorlunda än ifjol, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd.

Även vid årets nyår sköts raketer mot polis och räddningstjänst i Kristianstad. Men jämfört med förra året, då två anmälningar om våldsamt upplopp skrevs, har det varit betydligt lugnare.

– Det pekar åt rätt håll, överlag har det varit väldigt lugnt med lite skjutningar överhuvudtaget. Jag tycker det är jättebra att alla gör något tillsamman. Säger kommunpolis Martin Thornell.

I fredags fick räddningstjänsten avbryta sin insats på Näsby efter att ha blivit beskjutna med pyroteknik. På nyårsafton omhändertogs dessutom två personer som har skjutit raketer mot allmänhet och polis.

Både polis och räddningstjänst hade efter fjolårets incidenter förberett sig för ett värre scenario och hade mer personal i tjänst. Stor kraft har också lagts på det förebyggande arbetet, bland annat genom informationsinsatser genom brottsförebyggande rådet, men också vid räddningstjänstens tillsyn av butiker som säljer fyrverkerier.

Däremot poängterar samtliga involverade att det krävs ett fortsatt arbete för att motverka raketskjutningarna framöver.

Förra året införde man krav på extra tillstånd för raketer på pinne och det hoppas man ska ha en lugnande effekt.

Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.