Lamm med söt couscous från Marocko
Jamila Aboutarek bor i Hanaskog och kommer från Marocko. Hon älskar att laga mat. Hon började laga mat när hon var sju år. Hennes mamma har lärt henne det här receptet.
Se filmen när Jamila lagar lamm på marockanskt vis här
– Till lammet, tajine, smakar det bra med söt couscous, som vi kallar safa, säger Jamila Aboutarek.
Ingredienser
(4 portioner)
Ca 3 kilo Lamm (framdel)
10 katrinplommon
sesamfrö
3-4 kokta ägg
Kryddor
2 kanelstänger eller 1 tsk kanelpulver
En nypa saffran
2 tsk paprikapulver
1 tsk ingefära (pulver)
2 klyftor vitlök
Salt, svartpeppar
Lite ”Ras al hanout” (marockansk blandning med spiskummin, caynnepeppar, gurkmeja, kummin, koriander)
Lite olivolja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg köttet i en skål. Marinera köttet i olivolja och alla kryddor.
3. Lyft över köttet i en stekpanna. Bryn köttet runt om.
4. Lyft över köttet till en ugnsfast form. Häll marinaden med kryddorna över.
5. Stek köttet färdigt i ugnen i ca 35-45 minuter. Ta ut det och låt den vila övertäckt några minuter.
6. Servera lammet med katrinplommon (De kan stekas i lite av saften från det stekta köttet först). Lägg ägghalvor bredvid. Strö över sesamfrön. Ät gärna rätten tillsammans med ett lantbröd som doppas i grytan.
Söt couscous
4 portioner
2 dl couscous
2 dl vatten
1 msk smör
2 tsk socker
1 tsk malen kanel
1 krm salt
1 dl russin
Små chokladägg till dekoration
Gör så här
1. Koka vattnet. Häll couscous i en bunke, tillsätt det varmt vattnet, salt och smör.
2. Låt grynen svälla 5 minuter med lock över.
3. Lägg upp couscousen på ett fat, blanda i russin.
5. Strö över socker och kanel.
6. Servera couscousen i små skålar och extra socker - det ska vara sött.
Servera rätten med en sallad till. Bon Appétit!