1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Lamm med söt couscous från Marocko

En fantastisk rätt som är inspirerad från det marockanska köket. Den serveras vid högtider, som vid till exempel Eid efter ramadan, och till nära vänner när de kommer på besök.
Hanaskog • Publicerad 5 april 2019
Lammrätten från Marocko smakar fantastiskt och är enkel att göra.
Lammrätten från Marocko smakar fantastiskt och är enkel att göra.Foto: Sofyan Aswad

Jamila Aboutarek bor i Hanaskog och kommer från Marocko. Hon älskar att laga mat. Hon började laga mat när hon var sju år. Hennes mamma har lärt henne det här receptet.

Se filmen när Jamila lagar lamm på marockanskt vis här

– Till lammet, tajine, smakar det bra med söt couscous, som vi kallar safa, säger Jamila Aboutarek.

Jamila lägger katrinplommon, sesamfrön och ägghalvor på och runt lammet innan servering. Hafida, en granne, står intill.
Jamila lägger katrinplommon, sesamfrön och ägghalvor på och runt lammet innan servering. Hafida, en granne, står intill.Foto: Sofyan Aswad

Ingredienser

(4 portioner)

Ca 3 kilo Lamm (framdel)

10 katrinplommon

sesamfrö

3-4 kokta ägg

Kryddor

2 kanelstänger eller 1 tsk kanelpulver

En nypa saffran

2 tsk paprikapulver

1 tsk ingefära (pulver)

2 klyftor vitlök

Salt, svartpeppar

Lite ”Ras al hanout” (marockansk blandning med spiskummin, caynnepeppar, gurkmeja, kummin, koriander)

Lite olivolja

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg köttet i en skål. Marinera köttet i olivolja och alla kryddor.

3. Lyft över köttet i en stekpanna. Bryn köttet runt om.

4. Lyft över köttet till en ugnsfast form. Häll marinaden med kryddorna över.

5. Stek köttet färdigt i ugnen i ca 35-45 minuter. Ta ut det och låt den vila övertäckt några minuter.

6. Servera lammet med katrinplommon (De kan stekas i lite av saften från det stekta köttet först). Lägg ägghalvor bredvid. Strö över sesamfrön. Ät gärna rätten tillsammans med ett lantbröd som doppas i grytan.

Söt coucscous med socker, kanel, russin och chokladägg. Passar till påsk.
Söt coucscous med socker, kanel, russin och chokladägg. Passar till påsk.Foto: Sofyan Aswad

Söt couscous

4 portioner

2 dl couscous

2 dl vatten

1 msk smör

2 tsk socker

1 tsk malen kanel

1 krm salt

1 dl russin

Små chokladägg till dekoration

Gör så här

1. Koka vattnet. Häll couscous i en bunke, tillsätt det varmt vattnet, salt och smör.

2. Låt grynen svälla 5 minuter med lock över.

3. Lägg upp couscousen på ett fat, blanda i russin.

5. Strö över socker och kanel.

6. Servera couscousen i små skålar och extra socker - det ska vara sött.

Servera rätten med en sallad till. Bon Appétit!

Lammet blir väldigt mört och fint i rätten från Marocko, och smaken är fantastisk, utan heta kryddor. Jamila Aboutarek älskar att laga mat och har lärt receptet från sin mamma.
Lammet blir väldigt mört och fint i rätten från Marocko, och smaken är fantastisk, utan heta kryddor. Jamila Aboutarek älskar att laga mat och har lärt receptet från sin mamma.Foto: Sofyan Aswad
Oliver, bröd (att doppa i såsen) och en sallad passar bra till lammet och söt couscous.
Oliver, bröd (att doppa i såsen) och en sallad passar bra till lammet och söt couscous.Foto: Sofyan Aswad
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.