1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Laddad pistol hittad i lägenhet – tre personer dömda för grovt vapenbrott

Pistolen låg skjutklar i en påse, helt öppet i en lägenhet. Kvinnan som bor i lägenheten döms för grovt vapenbrott. En 23-årig man gav en 17-åring i uppdrag att hämta pistolen. Kvinnan och mannen döms till fängelse, 17-åringen döms till ungdomstjänst.
Kristianstad • Publicerad 14 februari 2019
Pistol och ammunition som hittades i lägenheten. Pistolen har använts vid flera skjutningar i Kristianstad.
Pistol och ammunition som hittades i lägenheten. Pistolen har använts vid flera skjutningar i Kristianstad.Foto: Från polisens förundersökning

Pistolen låg laddad i en påse, helt öppet i sovrummet. I påsen låg även 34 kulpatroner. 17-åringen fick i uppdrag av 23-åringen att hämta påsen.

23-åringen är tidigare dömd för mordförsök. Sommaren 2013 sköt han en person i höften på Näsby. Pistolen som hittades i lägenheten kopplas till skjutningar mot människor den 9 september 2018 på Vemmenhögsgatan, på Näsby. Tingsrätten skriver i sin dom att 23-åringen var med vid skjutningen.

Det är 23-åringen som drivit på i brottet. Tingsrätten ser allvarligt på att han har anlitat en 17-åring, en minderårig, som aldrig varit straffad tidigare.

Kvinnan, 24 år, har ansvar för att hon haft vapnet i sin lägenhet utan att kontakta polisen.

Den 23-årige mannen döms till fängelse i två år och fem månader. Kvinnan döms till fängelse i ett år och elva månader. Kristianstad tingsrätt skriver i sin dom att de båda haft ansvar för pistolen i lägenheten.

17-åringen döms för försök till grovt vapenbrott. Han döms till 150 timmars ungdomstjänst. Han satt häktad flera veckor i höstas. Därför anser tingsrätten att han redan tjänat av 125 timmar.

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.