1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kuratorn följer Rita till skolan

I våras fick Rita Taleh, åtta år, stanna hemma från skolan, coronaviruset vände upp och ner på vardagen. Hennes mamma Jamila Aboutarek vågade inte gå ut, eftersom hon tillhör riskgruppen. Skolan löste problemet så att Rita kom till skolan. ”Jag vill tacka dem, det var jättesnällt”, säger Jamila med värme i rösten.
Kristianstad • Publicerad 12 juni 2020
Coronahjälp. Kuratorn Gabriella ”Gabi” Gustafsson ställer självklart upp. Hon hämtar åttaåriga Rita Taleh när mamma Jamila Aboutarek fick läkarorder att vara hemma.
Coronahjälp. Kuratorn Gabriella ”Gabi” Gustafsson ställer självklart upp. Hon hämtar åttaåriga Rita Taleh när mamma Jamila Aboutarek fick läkarorder att vara hemma.Foto: Tommy Svensson

Det är dagen innan skolavslutning. Barnen leker på skolgården vid Centralskolan. Jamila och Rita är tillsammans med rektor Ulrika Åkerberg och kurator Gabriella ”Gabi” Gustafsson.

Rita började på Centralskolan i mitten av höstterminen. Då bodde hon med sin mamma fortfarande i Hanaskog.

– Varje dag åkte jag med Rita till till och från skolan, säger Jamila, som är rullstolsburen.

När de flyttade in till centrala Kristianstad blev vägen till skolan mycket kortare. Det tar fem minuter att gå dit.

Rita Taleh går i ettan på Centralskolan. Det tar fem minuter att gå från hemmet till skolan, en väg Rita inte kan gå ensam. Kuratorn Gabriella Gustafsson erbjöd hjälp.
Rita Taleh går i ettan på Centralskolan. Det tar fem minuter att gå från hemmet till skolan, en väg Rita inte kan gå ensam. Kuratorn Gabriella Gustafsson erbjöd hjälp.Foto: Tommy Svensson

Allt gick bra, tills coronan kom.

– Jag ingår i riskgruppen, så min doktor sa att jag skulle hålla mig hemma. Jag vågade inte lämna och hämta Rita, säger Jamila.

Därför var Rita tvungen att stanna hemma i två veckor.

Hon var inte det enda barnet som stannade hemma.

En tredjedel av alla elever i hela kommunen stannade hemma i början av coronapandeming. ”Vi gjorde olika insatser. Det tog inte lång tid innan vi fick tillbaka alla elever”, säger Ulrika Åkerlund, rektor på Centralskolan.
En tredjedel av alla elever i hela kommunen stannade hemma i början av coronapandeming. ”Vi gjorde olika insatser. Det tog inte lång tid innan vi fick tillbaka alla elever”, säger Ulrika Åkerlund, rektor på Centralskolan.Foto: Tommy Svensson

– En kort period i början av coronapandemin var det oroligt, många barn var hemma. I hela kommunen var cirka en tredjedel av alla skolelever hemma, säger Ulrika Åkerberg, rektor på Centralskolan.

”Att vara i skolan är friskfaktor. Det är viktigt att barnen kommer till skolan”
Gabriella Gustafsson, kurator

Skolan har 260 elever i förskoleklass upp till årskurs 6.

– Det var kaotiskt. Så vi gjorde olika insatser. Vi var aktiva på sociala medier, skrev att skolan var öppen, vi gav ”klurisar” och utmaningar till barnen, vi ringde föräldrarna. Det tog inte lång tid innan vi fick tillbaka alla elever, säger hon.

Skolan förberedde för en stängning, men slapp göra det.

”Är Rita frisk ska hon komma till skolan, självklart ska vi hämta henne”
Gabriella Gustafsson, kurator

Så ni erbjöd Jamila att hämta Rita?

– Ja, att vara i skolan är friskfaktor. Det är viktigt att barnen kommer till skolan, säger Gabriella Gustafsson.

– Vi pratade med föräldrarna som hade barn hemma och frågade om det var något vi kunde göra, behövde de mer information om corona eller vad? När Jamila sa att hon måste vara hemma sa jag ”är Rita frisk ska hon komma till skolan, självklart ska vi hämta henne”, säger hon.

Vad tyckte du om det Rita?

– Första gången var det lite konstigt, men sen har det gått bra. Det är roligt att gå i skolan, säger hon.

– Det var tråkigt vara hemma hos mamma.

Ingen risk att fler föräldrar kräver att ni ska hämta deras barn?

– Nej, absolut inte. Det beror på föräldrarnas förutsättningar, det måste finnas ett behov, säger Ulrika Åkerberg.

Kuratorn Gabriella Gustafsson  har följt Rita hem flest gånger från skolan. Men även personal från fritids har ställt upp.
Kuratorn Gabriella Gustafsson har följt Rita hem flest gånger från skolan. Men även personal från fritids har ställt upp.Foto: Tommy Svensson
Första dagen Gabriella Gustafsson följde Rita till skolan kändes konstigt, tyckte Rita. Nu är de bästa kompisar.
Första dagen Gabriella Gustafsson följde Rita till skolan kändes konstigt, tyckte Rita. Nu är de bästa kompisar.Foto: Tommy Svensson

Nu hägrar sommarlovet. Under de första två veckorna har fritids dagkoloni i Lerjevallen.

– Då badar vi, paddlar kanot, vandra och plockar bär. Förra året hade vi vattenkrig, säger Gabriella Gustafsson.

Något Rita gärna ser fram emot.

Men först skolavslutning.

– Vi ska ha avslutning i klassrummen, och så har barnen önskat glass, säger Ulrika Åkerberg.

Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.