Nyheter

Sofyan Aswad: "Efter varje möte med en kandidat fylldes mina ögon av tårar"

Foto:Sofyan Aswad

Din röst i valet är viktig. Slösa inte bort den, utan ge den till det parti som förtjänar den mest. Utan din röst är du maktlös. Det vet jag av egen erfarenhet.

Nu när det svenska valet närmar sig minns jag parlamentsvalet i Syrien år 2012, hur jag förberedde mig som journalist för att rapportera om valet. Jag ville också gå och rösta, vara delaktig och påverka. Men det dröjde inte länge innan valresultatet meddelades, om vem som skulle vinna valet.

I Syrien hålls inte fria val som här i Sverige. Ingen i Mellanöstern kan ta valet på allvar, av det enkla skälet att alla på förhand vet att valet är falskt.

Jag kommer aldrig att glömma telefonsamtalet som jag fick från en vän till mig som arbetar som officer för den syriska underrättelsetjänsten. Han pratade med mig om namnen på de framgångsrika kandidaterna i valet som skulle gå vidare, exakt 12 dagar innan valet ägde rum.

Efter telefonsamtalet med min vän blev en sak väldigt tydlig – min och familjens röster var värdelösa. Den syriska regeringen hade redan bestämt vem som skulle vinna valet.

Att jag fick veta resultatet innan valet var en stor katastrof för mig. Jag arbetade som tv-reporter och gjorde många intervjuer med kandidaterna. De förklarade för mig vad de skulle göra om de vann valet.

Efter varje möte med en kandidat fylldes mina ögon av tårar. Jag visste mycket väl att mina ansträngningar och mitt arbete var värdelöst. Precis som ”min röst”.

Men som journalist här i Sverige kan jag säga att lagen och den svenska regeringen garanterar valfrihet och att röstningen sker öppet. Det är väldigt bra att staten är angelägen om att alla medborgare, som har rätt att rösta, deltar i valet och är för politisk frihet.

Så använd din röst till att rösta för politiker som kan företräda dig, för politiker som motsvarar dina drömmar om frihet, jämlikhet och social rättvisa.

Om du inte gör din plikt gentemot vårt nya land, Sverige, att gå och rösta den 9 september, har du ingen rätt att kritisera eller protestera mot den svenska regeringen. Även om den fattar beslut som går emot dig.

Sofyan Aswad