Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Mohamad Kanina: Krönika Inga-Lill Bengtsson: "Det är så demokrati fungerar i praktiken. Den ska vi vara rädd om"

Den heta sommaren är över, vi går in i hösten med nya friska tag. Och Kb Mosaik fortsätter, som en lokal röst med viktiga nyheter och frågor för både ”gammelsvenskar” och nyanlända. För ökad inkludering och förståelse.
Mohamad KaninaSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 5 september 2018
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Inga-Lill Bengtsson

Jag fick ett argt samtal i somras, om ”varför ska de ha en egen tidning på arabiska? De ska lära sig svenska!”

Samtalet med kvinnan blev intressant, både för mig och för henne, tror jag. Vi kan tycka vad vi vill om att vi har många nyanlända. Men de är här. Och hur kan vi leva tillsammans, hur kan nyanlända bli en del av samhället? Genom att peka fingret och säga ”de ska minsann…” eller ge tips på hur andra hittat vägar in i samhället, artiklar om viktiga beslut och hur vi firar jul och midsommar?

Annons

Att skriva artiklar på tre språk gör det enklare att jämföra språken.

Förstår du vad politikerna säger? Förstår du när du läser deras valmanifest/valprogram? Kb Mosaik bad partierna i Kristianstad att skicka sina valprogram, det vill säga vilka frågor de tycker är viktigast inför valet den 9 september. Vi frågade även om de har sina valprogram på lätt svenska. Få partier tog vår fråga på största allvar. Vi fick få texter som var lätta att förstå och få konkreta förslag på hur de vill nå sina mål.

Flera partier skickade flera sidor, upp till 18 sidor text. De skriver till exempel ”Vi står för sunt förnuft” och ”rättvisa för alla”. Men vad betyder det konkret?

Vi vet att cirka 25 procent av alla vuxna i Sverige har svårt att förstå skriven text. Det kan bero på att de är nya i Sverige, har skriv- och lässvårigheter eller andra orsaker.

Vi på redaktionen, det vill säga Inga-Lill Bengtsson, Mohamad Kanina, Sofyan Aswad och Moira Uggla läste igenom allt material vi fått – och satte betyg. Vi har olika bakgrunder. Moira har uggleblick och erfarenhet som lärare i 50 år, Inga-Lill är mångårig journalist, Mohamad och Sofyan är journalister som är nya i Sverige.

Vi satte två betyg – hur lätta är texterna att förstå och hur konkreta är målen, med siffrorna 1-5, där 5 är bäst. Observera att vi inte satt betyg på politiken i sig, det får väljarna göra den 9 september.

Polariseringen i samhället har blivit hårdare. Med hårda ord, känslor och anklagelser. Då är det viktigt att hålla huvudet kallt, att hålla sig till fakta, att inte ta till personliga angrepp och ha respekt för varandra.

Det är så demokrati fungerar i praktiken. Den ska vi vara rädd om.

Annons
Annons
Annons
Annons