1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Kristianstadsborna inte lika högutbildade som rikssnittet

Kristianstad hamnar under rikssnittet när man mäter andelen högutbildade i Sveriges kommuner.
Kristianstad • Publicerad 24 juli 2019
Kristianstad
KristianstadFoto: Tommy Svensson

Andelen personer med eftergymnasial utbildning på minst tre år blir allt fler. I fjol hade nästan en fjärdedel av Sveriges befolkning mellan 21 och 74 år en eftergymnasial utbildning på minst tre år.

Men andelen Kristianstadsbor med eftergymnasial utbildning är lägre än genomsnittet i riket. 20 procent av Kristianstads invånare har högre utbildning, jämfört med 23 procent i riket.

Störst andel högutbildade i Skåne finns i Lund och Lomma, där 40-41 procent av invånarna har högre utbildning, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån.

Östra Göinge är en av de kommuner med lägst andel högutbildade personer i Skåne och i riket. Tolv procent av kommuninvånarna i Östra Göinge har en eftergymnasial utbildning på minst tre år.

– Yngre personer i glesbygden behöver flytta till orter med högre utbildning och de som blir kvar har en lägre utbildning, säger Sinisa Sauli, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

I Bromölla har 13 procent av befolkningen högre utbildning. I Hässleholm ligger motsvarande siffra på 17 procent.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.