1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kristianstad vill inte prata social dumpning med Patric Åberg (M)

Östra Göinge har problem med social dumpning från Kristianstads kommun. Det vill säga att Kristianstads kommun anvisar folk till bostäder i Östra Göinge. Men ordföranden i arbete och välfärdsnämnden i Kristianstad vill inte prata om problemen med kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge.
Östra Göinge • Publicerad 15 januari 2019
Patric Åberg (M).
Patric Åberg (M).Foto: Tommy Svensson

Radovan Javurek (L) skriver till Patric Åberg (M) att han vill inte bli ett verktyg i Östra Göinges interna stridigheter.

Den politiska ledningen och tjänstemän i Östra Göinge har under hösten anklagat Kristianstads kommun för så kallad ”social dumpning”. Det vill säga att kommunen hjälpt folk genom att anvisa till bostäder på Brobysjukhuset.

Men förvaltningschefen Merete Tillman och ordförande i arbete och välfärdsnämnden, Radovan Javurek, skriver att det absolut inte stämmer. Det har de skrivit till ansvariga i Östra Göinge.

Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) svarade med att bjuda in dem till en dialog kring frågan, det vill säga hur man anvisar personer med ekonomiskt bistånd till andra kommuner.

Mötet skulle äga rum i slutet av januari. Men nu har Kristianstad ångrat sig. De vill inte komma på något möte.

Merete Tillman, chef för arbete och välfärdsförvaltningen, och Radovan Javurek (L), ordförande för arbete- och välfärdsnämnden.
Merete Tillman, chef för arbete och välfärdsförvaltningen, och Radovan Javurek (L), ordförande för arbete- och välfärdsnämnden.Foto: Bosse Nilsson

I ett brev till Patric Åberg förklarar Radovan Javurek (L):

”Vi har uppmärksammat att det i kommunstyrelsen i Östra Göinge råder djup politisk oenighet kring dessa frågeställningar. Arbete- och välfärdsnämnden ser en komplikation i att vi, via fortsatt diskussion, blir ditt verktyg i era interna politiska stridigheter. Vi tackar därför nej till inbjudan och hänvisar till vårt första svar i denna skriftväxling”.

Han skriver också att han hoppas att kommunerna ska samverka på andra områden.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.